Козелецька селищна рада

Найвища честь - благо народу

ПРОЄКТ

Україна

КОЗЕЛЕЦЬКА СЕЛИЩНА  РАДА

ЧЕРНІГІВСЬКОГО РАЙОНУ ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

(_____________ восьмого скликання)

_____________ 2024 року

смт. Козелець

№ _______/VIII

Про встановлення та затвердження

місцевих податків та зборів на території

Козелецької селищної ради

           

Відповідно до Податкового кодексу України, постанови КМУ «Про затвердження форм типових рішень про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки» від 24 травня 2017 року № 483, з метою реалізації повноважень органів місцевого самоврядування щодо встановлення місцевих податків та зборів, керуючись пунктом 24 частини першої статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», селищна рада вирішила:

  1. Встановити на території Козелецької селищної ради такі податки та збори:

1.1. Земельний податок.

1.2. Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

1.3. Єдиний податок.

1.4. Транспортний податок.

1.5. Збір за місця для паркування транспортних засобів.

1.6. Туристичний збір.

  1. Затвердити:

2.1. Положення про оподаткування земельним податком на території Козелецької селищної ради (Додаток 1).

2.2. Положення про оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на території Козелецької селищної ради (Додаток 2).

2.3. Положення про оподаткування єдиним податком на території Козелецької селищної ради (Додаток 3).

2.4. Положення про оподаткування транспортним податком на території Козелецької селищної ради (Додаток 4).

2.5. Положення про оподаткування збором за місця для паркування транспортних засобів на території Козелецької селищної ради (Додаток 5).

2.6. Положення про оподаткування туристичним збором на території Козелецької селищної ради (Додаток 6).

  1. Встановити, що місцеві податки та збори, встановлені цим рішенням,

вводяться в дію з 01 січня 2025 року.

  1. Питання не врегульовані даним рішенням регулюються Податковим

кодексом України.

  1. Оприлюднити дане рішення відповідно до вимог чинного законодавства.
  2. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестиційної діяльності.

 Голова                                                                                  Валентин БРИГИНЕЦЬ      

             

       

Додаток 1

до рішення _________ сесії Козелецької селищної ради

восьмого скликання

від ___________ 2024 року

№ _______/VIII

 

ПОЛОЖЕННЯ

про оподаткування земельним податком на території

 Козелецької селищної ради

  1. Платники земельного податку

1.1. Власники земельних ділянок, земельних часток (паїв).

1.2. Землекористувачі.

  1. Об’єкти оподаткування

2.1. Земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні.

2.2. Земельні частки (паї), які перебувають у власності.

 

  1. База оподаткування

3.1. Нормативна грошова оцінка земельних ділянок, розташованих у межах населених пунктів з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного у встановленому законом порядку.

3.2. Площа земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких не проведено.

3.3. Податок за лісові землі складається із земельного податку та рентної плати, що визначається податковим законодавством.

Ставки податку за один гектар нелісових земель, які надані у встановленому порядку та використовуються для потреб лісового господарства, встановлюються відповідно до Додатка 1.1 цього Положення.

  1. Ставка податку

4.1. Ставка податку за земельні ділянки, у тому числі право на які фізичні особи мають як власники земельних часток (паїв), нормативну грошову оцінку яких проведено, встановлюється у розмірі не більше 3 відсотків від їх нормативної грошової оцінки, для земель загального користування - не більше 1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки, для сільськогосподарських угідь - не менше 0,3 відсотка та не більше 1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки, а для лісових земель - не більше 0,1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки.

4.2. Ставка податку встановлюється у розмірі не більше 12 відсотків від їх нормативної грошової оцінки за земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні суб’єктів господарювання (крім державної та комунальної форми власності).

4.3. Ставка податку за земельні ділянки, у тому числі право на які фізичні особи мають як власники земельних часток (паїв), розташовані за межами населених пунктів або в межах населених пунктів, встановлюється у розмірі не більше 5 відсотків від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області, для сільськогосподарських угідь - не менше 0,3 відсотка та не більше 5 відсотків від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області, а для лісових земель - не більше 0,1 відсотка від нормативної грошової оцінки площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області.

4.4. Ставки земельного податку визначені у Додатку 1.1 до цього Положення. Ставки застосовуються з урахуванням пункту 5.4 цього Положення.

 

  1. Пільги зі сплати земельного податку

5.1. Пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб

5.1.1. Від сплати податку звільняються:

5.1.1.1. особи з інвалідністю першої і другої групи;

5.1.1.2. фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

5.1.1.3. пенсіонери (за віком);

5.1.1.4. ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

5.1.1.5. фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

5.1.2. Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб пунктом 5.1.1. цього Положення, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм:

5.1.2.1. для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари;

5.1.2.2. для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара;

5.1.2.3. для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;

5.1.2.4. для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара;

5.1.2.5. для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.

5.1.3. Від сплати податку звільняються на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи.

5.1.4. Якщо фізична особа, визначена у пункті 5.1.1 цього Положення, станом на 1 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, площа яких перевищує межі граничних норм, визначених пунктом 5.1.2 цього Положення, така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельних ділянок для застосування пільги (далі - заява про застосування пільги).

Пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з базового податкового (звітного) періоду, в якому подано таку заяву, та діє до початку місяця, що настає за місяцем подання нової заяви про застосування пільги.

У разі подання фізичною особою, яка станом на 1 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, заяви про застосування пільги після 1 травня поточного року пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з наступного податкового (звітного) періоду.

5.1.5. Якщо право на пільгу у фізичної особи, яка має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, виникає протягом календарного року та/або фізична особа, визначена у пункті 5.1.1. цього Положення, набуває право власності на земельну ділянку/земельні ділянки одного виду використання, така особа подає заяву про застосування пільги до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки протягом 30 календарних днів з дня набуття такого права на пільгу та/або права власності.

Пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з урахуванням вимог 5.5. цього Положення діє до початку місяця, що настає за місяцем подання нової заяви про застосування пільги.

У разі недотримання фізичною особою вимог абзацу першого цього пункту пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з наступного податкового (звітного) періоду.

5.1.6. Нові зміни до рішень щодо наданих пільг зі сплати земельного податку надаються відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки до 1 числа першого місяця кварталу, що настає за звітним кварталом, у якому відбулися зазначені зміни.

5.2. Пільги щодо сплати земельного податку для юридичних осіб

5.2.1. Від сплати податку звільняються:

5.2.1.1. санаторно-курортні та оздоровчі заклади громадських об’єднань осіб з інвалідністю, реабілітаційні установи громадських об’єднань осіб з інвалідністю;

5.2.1.2. громадські об’єднання осіб з інвалідністю України, підприємства та організації, які засновані громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю та спілками громадських об’єднань осіб з інвалідністю і є їх повною власністю, де протягом попереднього календарного місяця кількість осіб з інвалідністю, які мають там основне місце роботи, становить не менш як 50 відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить протягом звітного періоду не менш як 25 відсотків суми загальних витрат на оплату праці.

Зазначені підприємства та організації громадських об’єднань осіб з інвалідністю мають право застосовувати цю пільгу за наявності дозволу на право користування такою пільгою, який надається уповноваженим органом відповідно до Закону України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні".

У разі порушення вимог цієї норми зазначені громадські об’єднання осіб з інвалідністю, їх підприємства та організації зобов’язані сплатити суми податку за відповідний період, проіндексовані з урахуванням інфляції, а також штрафні санкції згідно із законодавством;

    5.2.1.3. бази олімпійської та параолімпійської підготовки, перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України;

    5.2.1.4. дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади незалежно від форми власності і джерел фінансування, заклади культури, науки (крім національних та державних дендрологічних парків) (за умови використання за цільовим призначенням), освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, фізичної культури та спорту, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів;

5.2.1.5. державні та комунальні дитячі санаторно-курортні заклади та заклади оздоровлення і відпочинку, а також дитячі санаторно-курортні та оздоровчі заклади України, які знаходяться на балансі підприємств, установ та організацій, які є неприбутковими і внесені контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій. У разі виключення таких підприємств, установ та організацій з Реєстру неприбуткових установ та організацій декларація подається платником податку протягом 30 календарних днів з дня виключення, а податок сплачується починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому відбулося виключення з Реєстру неприбуткових установ та організацій;

5.2.1.6. державні та комунальні центри олімпійської підготовки, школи вищої спортивної майстерності, центри фізичного здоров’я населення, центри з розвитку фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю, дитячо-юнацькі спортивні школи, а також центри олімпійської підготовки, школи вищої спортивної майстерності, дитячо-юнацькі спортивні школи і спортивні споруди всеукраїнських фізкультурно-спортивних товариств, їх місцевих осередків та відокремлених підрозділів, що є неприбутковими та включені до Реєстру неприбуткових установ та організацій, за земельні ділянки, на яких розміщені їх спортивні споруди. У разі виключення таких установ та організацій з Реєстру неприбуткових установ та організацій, декларація подається платником податку протягом 30 календарних днів з дня виключення, а податок сплачується починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому відбулося виключення з Реєстру неприбуткових установ та організацій;


5.3. Перелік пільг для фізичних і юридичних осіб визначений у Додатку 1.2 до цього Положення.

5.4. Земельні ділянки, які не підлягають оподаткуванню земельним податком

5.4.1. Не сплачується податок за:

5.4.1.1. сільськогосподарські угіддя зон радіоактивно забруднених територій, визначених відповідно до закону такими, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи (зон відчуження, безумовного (обов'язкового) відселення, гарантованого добровільного відселення і посиленого радіоекологічного контролю), і хімічно забруднених сільськогосподарських угідь, на які запроваджено обмеження щодо ведення сільського господарства;

5.4.1.2. земельні ділянки, що перебувають у консервації, або землі сільськогосподарських угідь, які перебувають у стадії сільськогосподарського освоєння;

5.4.1.3. земельні ділянки державних сортовипробувальних станцій і сортодільниць, які використовуються для випробування сортів сільськогосподарських культур;

5.4.1.4. землі дорожнього господарства автомобільних доріг загального користування - землі під проїзною частиною, узбіччям, земляним полотном, декоративним озелененням, резервами, кюветами, мостами, штучними спорудами, тунелями, транспортними розв'язками, водопропускними спорудами, підпірними стінками, шумовими екранами, очисними спорудами і розташованими в межах смуг відведення іншими дорожніми спорудами та обладнанням, а також землі, що знаходяться за межами смуг відведення, якщо на них розміщені споруди, що забезпечують функціонування автомобільних доріг, а саме:

а) паралельні об'їзні дороги, поромні переправи, снігозахисні споруди і насадження, протилавинні та протисельові споруди, вловлюючі з'їзди, захисні насадження, шумові екрани, очисні споруди;

б) майданчики для стоянки транспорту і відпочинку, склади, гаражі, резервуари для зберігання паливно-мастильних матеріалів, комплекси для зважування великогабаритного транспорту, виробничі бази, штучні та інші споруди, що перебувають у державній власності, власності державних підприємств або власності господарських товариств, у статутному капіталі яких 100 відсотків акцій (часток, паїв) належить державі;

 5.4.1.5. земельні ділянки сільськогосподарських підприємств усіх форм власності та фермерських (селянських) господарств, зайняті молодими садами, ягідниками та виноградниками до вступу їх у пору плодоношення, а також гібридними насадженнями, генофондовими колекціями та розсадниками багаторічних плодових насаджень;

5.4.1.6. земельні ділянки кладовищ, крематоріїв та колумбаріїв;

5.4.1.7. земельні ділянки, на яких розташовані дипломатичні представництва, які відповідно до міжнародних договорів (угод), згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, користуються приміщеннями та прилеглими до них земельними ділянками на безоплатній основі;

5.4.1.8. земельні ділянки, надані для будівництва і обслуговування культових та інших будівель, необхідних для забезпечення діяльності релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку.

5.4.1.9. земельні ділянки, забруднені вибухонебезпечними предметами.

Не сплачується податок за земельні ділянки, непридатні для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами, у випадку прийняття сільськими, селищними, міськими радами, військовими адміністраціями та військово-цивільними адміністраціями рішень про встановлення податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів у порядку, визначеному цим Кодексом.

Ненарахування земельного податку за земельні ділянки, непридатні для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами, здійснюється протягом періоду, що починається з першого числа місяця, на який припадає дата прийняття сільською, селищною, міською радою, військовою адміністрацією або військово-цивільною адміністрацією рішення про надання податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів на підставі заяви платника податків, та завершується останнім числом місяця, на який припадає дата, що настає раніше, - або останній день строку, на який надано пільгу зі сплати місцевих податків та/або зборів відповідно до прийнятого рішення (у тому числі з урахуванням змін, внесених до такого рішення), або дата скасування відповідного рішення, або дата початку обстеження земельної ділянки операторами протимінної діяльності чи визнання земельної ділянки придатною для використання.

У разі подання платником податків до контролюючого органу рішення відповідного органу місцевого самоврядування, військової адміністрації або військово-цивільної адміністрації про надання податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів на підставі заяви платника податків, інформація про які відсутня у базах даних інформаційних систем центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, нарахування земельного податку до отримання контролюючим органом відповідних даних з Державного земельного кадастру здійснюється на підставі відомостей, наданих платником податків.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником земельного податку на підставі оригіналів або належним чином засвідчених копій рішень відповідних органів місцевого самоврядування, військової адміністрації або військово-цивільної адміністрації про надання податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів на підставі заяви платника податків контролюючий орган, до якого звернувся платник земельного податку, протягом десяти робочих днів здійснює перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення разом з детальним розрахунком суми податку. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

5.5. Якщо право на пільгу у платника виникає протягом року, то він звільняється від сплати податку починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому виникло це право. У разі втрати права на пільгу протягом року податок сплачується починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому втрачено це право.

Якщо платники податку, які користуються пільгами з цього податку, надають в оренду земельні ділянки, окремі будівлі, споруди або їх частини, податок за такі земельні ділянки та земельні ділянки під такими будівлями (їх частинами) сплачується на загальних підставах з урахуванням прибудинкової території.

Ця норма не поширюється на бюджетні установи у разі надання ними будівель, споруд (їх частин) в тимчасове користування (оренду) іншим бюджетним установам, дошкільним, загальноосвітнім навчальним закладам незалежно від форм власності і джерел фінансування.

 

  1. Порядок обчислення земельного податку

6.1. Підставою для нарахування земельного податку

а) дані державного земельного кадастру;

б) дані Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;

в) дані державних актів, якими посвідчено право власності або право постійного користування земельною ділянкою (державні акти на землю);

г) дані сертифікатів на право на земельні частки (паї);

ґ) рішення органу місцевого самоврядування про виділення земельних ділянок у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв);

д) дані інших правовстановлюючих документів, якими посвідчується право власності або право користування земельною ділянкою, право на земельні частки (паї);

е) дані Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, визначеного у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку.

У разі подання платником податку до контролюючого органу правовстановлюючих документів на земельну ділянку, земельну частку (пай), відомості про які відсутні у базах даних інформаційних систем центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, нарахування податку фізичним особам здійснюється на підставі поданих платником податку відомостей до отримання контролюючим органом інформації про перехід права власності на об’єкт оподаткування".

Центральні органи виконавчої влади, що реалізують державну політику у сфері земельних відносин та у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, у сфері будівництва щомісяця, але не пізніше 10 числа наступного місяця, а також за запитом відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки подають інформацію, необхідну для обчислення і справляння плати за землю, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

У разі подання платником податку до контролюючого органу правовстановлюючих документів на земельну ділянку, відомості про яку відсутні у базах даних інформаційних систем центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, сплата податку фізичними та юридичними особами здійснюється на підставі поданих платником податку відомостей до отримання контролюючим органом інформації про перехід права власності на об’єкт оподаткування.

6.2.  Нарахування фізичним особам сум плати за землю проводиться контролюючими органами (за місцем знаходження земельної ділянки, у тому числі право на яку фізична особа має як власник земельної частки (паю), які надсилають платнику податку у порядку, визначеному статтею 42 цього Кодексу, до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку за формою, встановленою у порядку, визначеному    статтею 58 цього Кодексу, разом із детальним розрахунком суми податку, який, зокрема, але не виключно, має містити кадастровий номер та площу земельної ділянки, розмір ставки податку та розмір пільги зі сплати податку.

Нарахування фізичним особам сум земельного податку з підстав, визначених підпунктами в, г, д пункту 286.1 цієї статті, проводиться контролюючими органами виключно у разі надання зазначених даних такими фізичними особами.

У разі переходу права власності на земельну ділянку або права на земельну частку (пай) від одного власника - юридичної або фізичної особи до іншого протягом календарного року податок сплачується попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося його право власності на зазначену земельну ділянку, а новим власником - починаючи з місяця, в якому він набув право власності.

У разі переходу права власності на земельну ділянку або права на земельну частку (пай) від одного власника - фізичної особи до іншого протягом календарного року контролюючий орган надсилає (вручає) податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.

Якщо такий перехід відбувся після 1 липня поточного року, контролюючий орган надсилає (вручає) попередньому власнику нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

У разі якщо платник податків має у власності декілька земельних ділянок або право на декілька земельних часток (паїв), щодо яких необхідно провести звірку даних, для її проведення такий платник податків має право звернутися до контролюючого органу за своїм місцем реєстрації у контролюючих органах або за місцем знаходження будь-якої з таких земельних ділянок, у тому числі право на яку фізична особа має як власник земельної частки (паю).

Платники плати за землю мають право письмово або в електронній формі засобами електронного зв’язку (з дотриманням вимог, визначених пунктом 42.4 статті 42 цього Кодексу) звернутися до контролюючого органу за своїм місцем реєстрації у контролюючих органах або за місцем знаходження земельних ділянок, у тому числі право на яку фізична особа має як власник земельної частки (паю), для проведення звірки даних щодо:

розміру площ та кількості земельних ділянок, земельних часток (паїв), що перебувають у власності та/або користуванні платника податку;

права на користування пільгою зі сплати податку з урахуванням положень пунктів 5.1.4 і 5.1.5 цього Положення;

розміру ставки земельного податку;

нарахованої суми плати за землю.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником плати за землю на підставі оригіналів відповідних документів або належним чином засвідчених копій таких документів, зокрема документів на право власності, користування пільгою, а також у разі зміни розміру ставки плати за землю контролюючий орган, до якого звернувся платник плати за землю, проводить протягом десяти робочих днів перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення разом з детальним розрахунком суми податку. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

 6.3. За земельну ділянку, на якій розташована будівля, що перебуває у спільній власності кількох юридичних або фізичних осіб, податок нараховується з урахуванням прибудинкової території кожному з таких осіб:

 1) у рівних частинах – якщо будівля перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділена в натурі, або одній з таких осіб-власників, визначеній за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;

 2) пропорційно належній частці кожної особи – якщо будівля перебуває у спільній частковій власності;

 3) пропорційно належній частці кожної особи – якщо будівля перебуває у спільній сумісній власності і поділена в натурі.

За земельну ділянку, на якій розташована будівля, що перебуває у користуванні кількох юридичних або фізичних осіб, податок нараховується кожному з них пропорційно тій частині площі будівлі, що знаходиться в їх користуванні, з урахуванням прибудинкової території.

 6.4. Юридична особа зменшує податкові зобов'язання із земельного податку на суму пільг, які надаються фізичним особам відповідно до пункту 5.1.1 цього Положення за земельні ділянки, що знаходяться у їх власності або постійному користуванні і входять до складу земельних ділянок такої юридичної особи.

Такий порядок також поширюється на визначення податкових зобов'язань із земельного податку юридичною особою за земельні ділянки, які відведені в порядку, встановленому Законом України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні" для безоплатного паркування (зберігання) легкових автомобілів, якими керують особи з інвалідністю з ураженням опорно-рухового апарату, члени їх сімей, яким відповідно до порядку забезпечення осіб з інвалідністю автомобілями передано право керування автомобілем, та законні представники недієздатних осіб з інвалідністю або дітей з інвалідністю, які перевозять осіб з інвалідністю (дітей з інвалідністю) з ураженням опорно-рухового апарату.

  1. Податковий період:

7.1. Базовим податковим (звітним) періодом для земельного податку є календарний рік.

7.2. Базовий податковий (звітний) рік починається 1 січня і закінчується 31 грудня того ж року (для новостворених підприємств та організацій, а також у зв'язку із набуттям права власності та/або користування на нові земельні ділянки може бути меншим 12 місяців).

  1. Строк та порядок сплати земельного податку:

8.1. Власники землі та землекористувачі сплачують земельний податок з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

У разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою земельний податок сплачується за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у поточному році.

8.2. Облік фізичних осіб - платників податку і нарахування відповідних сум проводяться контролюючими органами за місцем знаходження земельної ділянки, у тому числі право на яку фізична особа має як власник земельної частки (паю), щороку до 1 травня.

8.3. Податкове зобов'язання щодо земельного податку, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

8.4. Податкове зобов'язання із земельного податку, визначене у податковій декларації, у тому числі за нововідведені земельні ділянки, сплачується власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

8.5. Податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Фізичними особами у сільській та селищній місцевості земельний податок може сплачуватися через каси сільських (селищних) рад або рад об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за квитанцією про приймання податкових платежів. Форма квитанції встановлюється у порядку, передбаченому статтею 46 Податкового кодексу України.

8.6. При переході права власності на будівлю, споруду (їх частину) податок за земельні ділянки, на яких розташовані такі будівлі, споруди (їх частини), з урахуванням прибудинкової території сплачується на загальних підставах з дати державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку.

8.7. Власник нежилого приміщення (його частини) у багатоквартирному жилому будинку сплачує до бюджету податок за площі під такими приміщеннями (їх частинами) з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

  1. Строк та порядок подання звітності про обчислення і сплату земельного податку:

9.1. Платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму плати за землю щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають до відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 Податкового кодексу України, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов’язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається витяг із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, а надалі такий витяг подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

9.2. Платник земельного податку має право подавати щомісяця звітну податкову декларацію, що звільняє його від обов'язку подання податкової декларації не пізніше 20 лютого поточного року, протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.

9.3. За нововідведені земельні ділянки платник земельного податку подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.

У разі зміни протягом року об'єкта та/або бази оподаткування платник земельного податку подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися такі зміни.

  1. Додаткові норми Положення:

10.1. Козелецька селищна рада встановлює ставки земельного податку та пільги щодо земельного податку, що сплачується на відповідній території.

10.2. Козелецька селищна рада до 25 грудня року, що передує звітному, подає контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки рішення щодо ставок земельного податку та наданих пільг зі сплати земельного податку юридичним та/або фізичним особам за формою, затвердженою Кабінетом Міністрів України.

Нові зміни щодо зазначеної інформації надаються до 1 числа першого місяця кварталу, що настає за звітним кварталом, у якому відбулися зазначені зміни.

10.3. Для визначення розміру земельного податку використовується нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до законодавства.

10.4.  Рішення ради щодо нормативної грошової оцінки земельних ділянок, розташованих у межах населених пунктів, офіційно оприлюднюється відповідним органом місцевого самоврядування до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування нормативної грошової оцінки земель або змін (плановий період). В іншому разі норми відповідних рішень застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим періодом.

10.5. Контроль за дотриманням вимог податкового законодавства у частині справляння земельного податку здійснюється органами державної фіскальної служби.

Додаток 1.1

до Положення про оподаткування земельним

податком на території Козелецької селищної ради

 

Ставки земельного податку,

які вводяться в дію з 01 січня 2025 року

 

Адміністративно-територіальна одиниця,
на яку поширюється дія рішення органу місцевого самоврядування:

Код області

Код району

Код територіальної громади

Код КОАТУУ

Назва об’єкта

UA74000000000025378

     

Чернігівська

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

 

Козелецька

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190010032782

Козелець

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190020098081

Берлози

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190030012342

Білейки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190040072278

Блудше

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190050014559

Бобруйки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190060020792

Боярівка

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190070076597

Бригинці

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190080046587

Будище

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190090090977

Булахів

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190100028797

Гарбузин

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190110029339

Гладке

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190120077972

Гламазди

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190130082798

Горбачі

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190140037847

Данівка

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190150015953

Єрків

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190160048881

Жеребецьке

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190170054974

Закревське

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190180049317

Карасинівка

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190190031973

Карпоки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190200091615

Корніїв

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190210031963

Кривицьке

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190220065972

Курганське

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190230082781

Лемеші

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190240064760

Лихолітки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190250082558

Мирне

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190260050126

Мостище

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190270063201

Нічогівка

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190280032974

Нова Гребля

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190290023377

Новики

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190300050851

Озерне

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190310021403

Олексіївщина

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190320091103

Омелянів

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190330055176

Опеньки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190340099108

Патюти

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190350022324

Пилятин

Код області

Код району

Код територіальної громади

Код КОАТУУ

Назва об’єкта

 

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190360022004

Пізнє

 

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190370029855

Пісоцьке

 

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190380018829

Привітне

 

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190390095240

Пушкарі

 

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190400010786

Риків

 

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190410021261

Савин

 

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190420070513

Сивухи

 

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190430038296

Сираї

 

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190440048611

Скрипчин

 

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190450064446

Сокирин

 

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190460063298

Ставиське

 

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190470038705

Тарасів

 

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190480012536

Тополі

 

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190490019427

Часнівці

 

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190500095931

Шами

 

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190510046881

Шапіхи

 

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190520082585

Шолойки

 

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190530027615

Шуляки

 

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190540023652

Калитянське

 
                 

 

Вид цільового призначення земель

Ставки податку
(% нормативної грошової оцінки)

За земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено (незалежно від місцезнаходження)

За земельні ділянки за межами населених пунктів, нормативну грошову оцінку яких не проведено

 

Код

 

Назва

для юридичних осіб

для фізичних осіб

для юридичних осіб

для фізичних осіб

1

2

3

4

5

6

01

Землі сільськогосподарського призначення

х

х

х

х

01.01

Для ведення товарного сільськогосподарського виробництва  

1,000

1,000

1,000

0,300

01.02

Для ведення фермерського господарства 

1,000

1,000

1,000

0,300

01.03

Для ведення особистого селянського господарства 

1,000

1,000

1,000

0,300

01.04

Для ведення підсобного сільського господарства 

1,000

1,000

1,000

0,300

01.05

Для індивідуального садівництва 

1,000

1,000

1,000

0,300

01.06

Для колективного садівництва 

1,000

1,000

1,000

0,300

01.07

Для городництва 

1,000

1,000

1,000

0,300

01.08

Для сінокосіння і випасання худоби 

1,000

1,000

1,000

0,300

01.09

Для дослідних і навчальних цілей 

1,000

1,000

1,000

0,300

01.10

Для пропаганди передового досвіду ведення сільського господарства 

1,000

1,000

1,000

0,300

01.11

Для надання послуг у сільському господарстві 

1,000

1,000

1,000

0,300

01.12

Для розміщення інфраструктури оптових ринків сільськогосподарської продукції 

1,000

1,000

1,000

0,300

01.13

Для іншого сільськогосподарського призначення  

1,000

1,000

1,000

0,300

01.14

Для цілей підрозділів 01.01 - 01.13 та для збереження та використання земель природно-заповідного фонду 

0,000

0,000

0,000

0,000

02

Землі житлової забудови

х

х

х

х

02.01

Для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)  

1,000

0,030

2,500

2,500

02.02

Для колективного житлового будівництва 

1,000

0,030

2,500

2,500

02.03

Для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку 

1,000

0,030

2,500

2,500

02.04

Для будівництва і обслуговування будівель тимчасового проживання 

1,000

0,030

2,500

2,500

02.05

Для будівництва індивідуальних гаражів  

1,000

0,030

2,500

2,500

02.06

Для колективного гаражного будівництва 

1,000

0,030

2,500

2,500

02.07

Для іншої житлової забудови  

1,000

0,030

2,500

2,500

02.08

Для цілей підрозділів 02.01 - 02.07, 02.09, 02.10 та для збереження та використання земель природно-заповідного фонду 

­0,000

0,000

0,000

0,000

02.09

Для будівництва і обслуговування паркінгів та автостоянок на землях житлової та громадської забудови

1,000

1,000

2,000

2,000

02.10

Для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури

1,000

1,000

2,000

2,000

03

Землі громадської забудови

х

х

х

х

03.01

Для будівництва та обслуговування будівель органів державної влади та місцевого самоврядування  

1,000

1,000

0,000

0,000

03.02

Для будівництва та обслуговування будівель закладів освіти 

1,000

1,000

0,000

0,000

03.03

Для будівництва та обслуговування будівель закладів охорони здоров'я та соціальної допомоги 

1,000

1,000

0,000

0,000

03.04

Для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій 

1,000

1,000

0,000

0,000

03.05

Для будівництва та обслуговування будівель закладів культурно-просвітницького обслуговування  

1,000

1,000

1,500

1,500

03.06

Для будівництва та обслуговування будівель екстериторіальних організацій та органів 

1,000

1,000

0,000

0,000

03.07

Для будівництва та обслуговування будівель торгівлі 

3,000

3,000

5,000

5,000

03.08

Для будівництва та обслуговування об'єктів туристичної інфраструктури та закладів громадського харчування 

3,000

3,000

5,000

5,000

03.09

Для будівництва та обслуговування будівель кредитно-фінансових установ 

3,000

3,000

5,000

5,000

03.10

Для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури 

3,000

3,000

5,000

5,000

03.11

Для будівництва та обслуговування будівель і споруд закладів науки 

0,500

0,500

1,000

1,000

03.12

Для будівництва та обслуговування будівель закладів комунального обслуговування 

0,100

0,100

0,000

0,000

03.13

Для будівництва та обслуговування будівель закладів побутового обслуговування  

3,000

3,000

5,000

5,000

03.14

Для розміщення та постійної діяльності органів ДСНС

0,000

0,000

0,000

0,000

03.15

Для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови  

2,500

2,500

3,000

3,000

03.16

Для цілей підрозділів 03.01 - 03.15, 03.17 та для збереження та використання земель природно-заповідного фонду

0,000

0,000

0,000

0,000

03.17

Для розміщення та експлуатації закладів з обслуговування відвідувачів об’єктів рекреаційного призначення

1,000

1,000

1,000

1,000

04

Землі природно-заповідного фонду

х

х

х

х

04.01

Для збереження та використання біосферних заповідників 

0,000

0,000

0,000

0,000

04.02

Для збереження та використання природних заповідників 

0,000

0,000

0,000

0,000

04.03

Для збереження та використання національних природних парків 

0,000

0,000

0,000

0,000

04.04

Для збереження та використання ботанічних садів 

0,000

0,000

0,000

0,000

04.05

Для збереження та використання зоологічних парків 

0,000

0,000

0,000

0,000

04.06

Для збереження та використання дендрологічних парків 

0,000

0,000

0,000

0,000

04.07

Для збереження та використання парків-пам'яток садово-паркового мистецтва 

0,000

0,000

0,000

0,000

04.08

Для збереження та використання заказників 

0,000

0,000

0,000

0,000

04.09

Для збереження та використання заповідних урочищ 

0,000

0,000

0,000

0,000

04.10

Для збереження та використання пам'яток природи 

0,000

0,000

0,000

0,000

04.11

Для збереження та використання регіональних ландшафтних парків 

0,000

0,000

0,000

0,000

05

Землі іншого природоохоронного призначення

х

х

х

х

06

Землі оздоровчого призначення (землі, що мають природні лікувальні властивості, які використовуються або можуть використовуватися для профілактики захворювань і лікування людей)  

х

х

х

х

06.01

Для будівництва і обслуговування санаторно-оздоровчих закладів 

1,000

1,000

3,000

3,000

06.02

Для розробки родовищ природних лікувальних ресурсів 

1,000

1,000

3,000

3,000

06.03

Для інших оздоровчих цілей 

1,000

1,000

3,000

3,000

06.04

Для цілей підрозділів 06.01 - 06.03 та для збереження та використання земель природно-заповідного фонду 

0,000

0,000

0,000

0,000

07

Землі рекреаційного призначення

х

х

х

х

07.01

Для будівництва та обслуговування об'єктів рекреаційного призначення  

2,500

2,500

5,000

5,000

07.02

Для будівництва та обслуговування об'єктів фізичної культури і спорту 

0,000

0,000

0,000

0,000

07.03

Для індивідуального дачного будівництва 

1,000

1,000

5,000

5,000

07.04

Для колективного дачного будівництва  

1,000

1,000

5,000

5,000

07.05

Для цілей підрозділів 07.01 - 07.04 та для збереження та використання земель природно-заповідного фонду 

0,000

0,000

0,000

0,000

08

Землі історико-культурного призначення

х

х

х

х

08.01

Для забезпечення охорони об'єктів культурної спадщини  

0,000

0,000

0,000

0,000

08.02

Для розміщення та обслуговування музейних закладів 

0,000

0,000

0,000

0,000

08.03

Для іншого історико-культурного призначення 

0,000

0,000

0,000

0,000

08.04

Для цілей підрозділів 08.01 - 08.03 та для збереження та використання земель природно-заповідного фонду 

0,000

0,000

0,000

0,000

09

Землі лісогосподарського призначення

х

х

х

х

09.01

Для ведення лісового господарства і пов'язаних з ним послуг  

0,100

0,100

0,100

0,100

09.02

Для іншого лісогосподарського призначення  

0,100

0,100

0,100

0,100

09.03

Для цілей підрозділів 09.01 - 09.02 та для збереження та використання земель природно-заповідного фонду 

0,000

0,000

0,000

0,000

10

Землі водного фонду

х

х

х

х

10.01

Для експлуатації та догляду за водними об'єктами 

1,000

1,000

1,000

1,000

10.02

Для облаштування та догляду за прибережними захисними смугами 

1,000

1,000

1,000

1,000

10.03

Для експлуатації та догляду за смугами відведення 

1,000

1,000

1,000

1,000

10.04

Для експлуатації та догляду за гідротехнічними, іншими водогосподарськими спорудами і каналами 

1,000

1,000

1,000

1,000

10.05

Для догляду за береговими смугами водних шляхів 

1,000

1,000

1,000

1,000

10.06

Для сінокосіння 

1,000

1,000

1,000

1,000

10.07

Для рибогосподарських потреб 

1,000

1,000

1,000

1,000

10.08

Для культурно-оздоровчих потреб, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей 

1,000

1,000

1,000

1,000

10.09

Для проведення науково-дослідних робіт 

1,000

1,000

1,000

1,000

10.10

Для будівництва та експлуатації гідротехнічних, гідрометричних та лінійних споруд 

1,000

1,000

1,000

1,000

10.11

Для будівництва та експлуатації санаторіїв та інших лікувально-оздоровчих закладів у межах прибережних захисних смуг морів, морських заток і лиманів 

1,000

1,000

1,000

1,000

10.12

Для цілей підрозділів 10.01 - 10.11 та для збереження та використання земель природно-заповідного фонду 

0,000

0,000

0,000

0,000

11

Землі промисловості

х

х

х

х

11.01

Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов'язані з користуванням надрами  

2,000

2,000

2,000

2,000

11.02

Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості 

2,000

2,000

2,000

2,000

11.03

Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій та підприємств 

2,000

2,000

2,000

2,000

11.04

Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд технічної інфраструктури (виробництва та розподілення газу, постачання пари та гарячої води, збирання, очищення та розподілення води) 

2,000

2,000

2,000

2,000

11.05

Для цілей підрозділів 11.01 - 11.04 та для збереження та використання земель природно-заповідного фонду 

0,000

0,000

0,000

0,000

12

Землі транспорту

х

х

х

х

12.01

Для розміщення та експлуатації будівель і споруд залізничного транспорту 

2,500

2,500

3,500

3,500

12.02

Для розміщення та експлуатації будівель і споруд морського транспорту  

2,500

2,500

3,500

3,500

12.03

Для розміщення та експлуатації будівель і споруд річкового транспорту  

2,500

2,500

2,500

2,500

12.04

Для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства 

1,000

1,000

1,000

1,000

12.05

Для розміщення та експлуатації будівель і споруд авіаційного транспорту 

3,000

3,000

5,000

5,000

12.06

Для розміщення та експлуатації об'єктів трубопровідного транспорту 

3,000

3,000

5,000

5,000

12.07

Для розміщення та експлуатації будівель і споруд міського електротранспорту 

3,000

3,000

5,000

5,000

12.08

Для розміщення та експлуатації будівель і споруд додаткових транспортних послуг та допоміжних операцій 

3,000

3,000

5,000

5,000

12.09

Для розміщення та експлуатації будівель і споруд іншого наземного транспорту 

3,000

3,000

5,000

    5,000

12.10

Для цілей підрозділів 12.01 - 12.09, та для збереження та використання земель природно-заповідного фонду 

0,000

0,000

0,000

0,000

12.11

Для розміщення та експлуатації об'єктів дорожнього сервісу

1,000

1,000

1,000

1,000

13

Землі зв'язку

х

х

х

х

13.01

Для розміщення та експлуатації об'єктів і споруд телекомунікації 

3,000

3,000

5,000

5,000

13.02

Для розміщення та експлуатації будівель та споруд об'єктів поштового зв'язку 

3,000

3,000

5,000

5,000

13.03

Для розміщення та експлуатації інших технічних засобів зв'язку 

3,000

3,000

5,000

5,000

13.04

Для цілей підрозділів 13.01 - 13.03, 13.05 та для збереження і використання земель природно-заповідного фонду

0,000

0,000

0,000

0,000

13.05

Для розміщення та постійної діяльності Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України

0,000

0,000

0,000

0,000

14

Землі енергетики

х

х

х

х

14.01

Для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об'єктів енергогенеруючих підприємств, установ і організацій  

3,000

3,000

5,000

5,000

14.02

Для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об'єктів передачі електричної та теплової енергії 

3,000

3,000

5,000

5,000

14.03

Для цілей підрозділів 14.01 - 14.02 та для збереження та використання земель природно-заповідного фонду 

0,000

0,000

0,000

0,000

15

Землі оборони

х

х

х

х

15.01

Для розміщення та постійної діяльності Збройних Сил України

0,000

0,000

0,000

0,000

15.02

Для розміщення та постійної діяльності Національної гвардії України

0,000

0,000

0,000

0,000

15.03

Для розміщення та постійної діяльності Державної прикордонної служби України

0,000

0,000

0,000

0,000

15.04

Для розміщення та постійної діяльності Служби безпеки України

0,000

0,000

0,000

0,000

15.05

Для розміщення та постійної діяльності Державної спеціальної служби транспорту

0,000

0,000

0,000

0,000

15.06

Для розміщення та постійної діяльності Служби зовнішньої розвідки України

0,000

0,000

0,000

0,000

15.07

Для розміщення та постійної діяльності інших, створених відповідно до законів України, військових формувань

0,000

0,000

0,000

0,000

15.08

Для цілей підрозділів 15.01 - 15.07, 15.09, 15.10 та для збереження та використання земель природно-заповідного фонду

0,000

0,000

0,000

0,000

15.09

Для розміщення структурних підрозділів апарату МВС, територіальних органів, закладів, установ і підприємств, що належать до сфери управління МВС

0,000

0,000

0,000

0,000

15.10

Для розміщення та постійної діяльності Національної поліції України, її територіальних органів, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Національної поліції

0,000

0,000

0,000

0,000

16

Землі запасу

0,000

0,000

0,000

0,000

17

Землі резервного фонду

0,000

0,000

0,000

0,000

18

Землі загального користування

0,000

0,000

0,000

0,000

19

Для цілей підрозділів 16.00 – 18.00 та для збереження та використання земель природно-заповідного фонду 

0,000

0,000

0,000

0,000

               

Встановити ставку податку у розмірі 3 % від їх нормативної грошової оцінки за земельні ділянки (незалежно від цільового призначення земельних ділянок), які перебувають у постійному користуванні суб’єктів господарювання (крім державної та комунальної форми власності).

Додаток 1.2

до Положення про оподаткування земельним

податком на території Козелецької селищної ради

 

Пільги зі сплати земельного податку,

які вводяться в дію з 01 січня 2025 року

Адміністративно-територіальна одиниця,
на яку поширюється дія рішення органу місцевого самоврядування:

 

Код області

Код району

Код територіальної громади

Код КОАТУУ

Назва об’єкта

UA74000000000025378

     

Чернігівська

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

 

Козелецька

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190010032782

Козелець

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190020098081

Берлози

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190030012342

Білейки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190040072278

Блудше

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190050014559

Бобруйки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190060020792

Боярівка

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190070076597

Бригинці

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190080046587

Будище

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190090090977

Булахів

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190100028797

Гарбузин

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190110029339

Гладке

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190120077972

Гламазди

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190130082798

Горбачі

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190140037847

Данівка

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190150015953

Єрків

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190160048881

Жеребецьке

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190170054974

Закревське

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190180049317

Карасинівка

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190190031973

Карпоки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190200091615

Корніїв

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190210031963

Кривицьке

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190220065972

Курганське

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190230082781

Лемеші

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190240064760

Лихолітки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190250082558

Мирне

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190260050126

Мостище

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190270063201

Нічогівка

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190280032974

Нова Гребля

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190290023377

Новики

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190300050851

Озерне

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190310021403

Олексіївщина

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190320091103

Омелянів

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190330055176

Опеньки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190340099108

Патюти

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190350022324

Пилятин

 

Код області

Код району

Код територіальної громади

Код КОАТУУ

Назва об’єкта

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190360022004

Пізнє

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190370029855

Пісоцьке

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190380018829

Привітне

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190390095240

Пушкарі

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190400010786

Риків

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190410021261

Савин

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190420070513

Сивухи

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190430038296

Сираї

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190440048611

Скрипчин

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190450064446

Сокирин

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190460063298

Ставиське

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190470038705

Тарасів

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190480012536

Тополі

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190490019427

Часнівці

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190500095931

Шами

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190510046881

Шапіхи

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190520082585

Шолойки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190530027615

Шуляки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190540023652

Калитянське

 

 

 

 

Група платників, категорія/цільове призначення земельних ділянок

Розмір пільги

(у відсотках)

     Пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб

Особи з інвалідністю першої і другої групи

100

Фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років

100

Пенсіонери (за віком)

100

Ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»

100

Фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

100

Власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі – на період дії єдиного податку четвертої групи – за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи

100

     Пільги щодо сплати земельного податку для юридичних осіб

Санаторно-курортні та оздоровчі заклади громадських об’єднань осіб з інвалідністю, реабілітаційні установи громадських об’єднань осіб з інвалідністю

100

Громадські об’єднання осіб з інвалідністю України, підприємства та організації, які засновані громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю та спілками громадських об’єднань осіб з інвалідністю і є їх повною власністю, де протягом попереднього календарного місяця кількість осіб з інвалідністю, які мають там основне місце роботи, становить не менш як 50 відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить протягом звітного періоду не менш як 25 відсотків суми загальних витрат на оплату праці. Зазначені підприємства та організації громадських об’єднань осіб з інвалідністю мають право застосовувати цю пільгу за наявності дозволу на право користування такою пільгою, який надається уповноваженим органом відповідно до Закону України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні". У разі порушення вимог цієї норми зазначені громадські об’єднання осіб з інвалідністю, їх підприємства та організації зобов’язані сплатити суми податку за відповідний період, проіндексовані з урахуванням інфляції, а також штрафні санкції згідно із законодавством

100

Дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади незалежно від форми власності і джерел фінансування, заклади культури, науки, (крім національних і дендрологічних парків) освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, фізичної культури та спорту, які повністю утримуються за рахунок коштів Державного або місцевих бюджетів

100

Державні та комунальні дитячі санаторно-курортні заклади та заклади оздоровлення і відпочинку, а також дитячі санаторно-курортні та оздоровчі заклади України, які знаходяться на балансі підприємств, установ та організацій, які є неприбутковими і внесені контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій

100

Державні та комунальні центри олімпійської підготовки, школи вищої спортивної майстерності, центри фізичного здоров’я населення, центри з розвитку фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю, дитячо-юнацькі спортивні школи, а також центри олімпійської підготовки, школи вищої спортивної майстерності, дитячо-юнацькі спортивні школи і спортивні споруди всеукраїнських фізкультурно-спортивних товариств, їх місцевих осередків та відокремлених підрозділів, що є неприбутковими та включені до Реєстру неприбуткових установ та організацій, за земельні ділянки, на яких розміщені їх спортивні споруди

100

Бази олімпійської та параолімпійської підготовки, перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України

100

Голова                                                                                      Валентин БРИГИНЕЦЬ

Додаток 2

до рішення _________сесії Козелецької селищної ради

восьмого скликання

від _________ 2024 року

№ _______/VIII

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

про оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки на території Козелецької селищної ради

  1. Платники податку на майно, відмінне від земельної ділянки:

1.1.  Платниками податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

1.2. Визначення платників податку в разі перебування об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб:

а) якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку;

б) якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;

в) якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб і поділений між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.

  1. Об’єкти оподаткування:

2.1. Об’єктом оподаткування є об’єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка.

  1. База оподаткування:

3.1. Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

3.2. База оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.

3.3. База оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності юридичних осіб, обчислюється такими особами самостійно виходячи із загальної площі кожного окремого об’єкта оподаткування на підставі документів, що підтверджують право власності на такий об’єкт.

  1. Ставка податку:

4.1. Ставки податку для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5 відсотка розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 квадратний метр бази оподаткування.

4.2. Ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, визначені у Додатку 2.1 до цього Положення. Ставки застосовуються з урахуванням пунктів 5.1 та 5.2 цього Положення.

  1. Пільги зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки:

5.1. Пільги зі сплати податку:

5.1.1. База оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи – платника податку, зменшується:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;

в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток) – на 180 кв. метрів.

Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік).

5.1.2. Сільські, селищні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, встановлюють пільги з податку, що сплачується на відповідній території, з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, громадських об’єднань, благодійних організацій, релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями).

Пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, для фізичних осіб визначаються з їх майнового стану та рівня доходів.

Пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів нежитлової нерухомості, встановлюються залежно від майна, яке є об’єктом оподаткування.

5.1.3. Пільги з податку на майно, відмінне від земельної ділянки, передбачені підпунктами 5.1.1 та 5.1.2 для фізичних осіб не застосовуються до:

об’єкта/об’єктів оподаткування, якщо площа такого/таких об’єкта/об’єктів перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, встановленої підпунктом 5.1.1 цього Положення;

об’єкта/об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).


5.2. Не є об’єктом оподаткування:

а) об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, а також організацій, створених ними в установленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідного державного бюджету чи місцевого бюджету і є неприбутковими (їх спільній власності);

б) об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, які розташовані в зонах відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, визначені законом, в тому числі їх частки;

в) будівлі дитячих будинків сімейного типу;

г) гуртожитки;

ґ) житлова нерухомість непридатна для проживання, у тому числі у зв’язку з аварійним станом, визнана такою згідно з рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад;

д) об’єкти житлової нерухомості, в тому числі їх частки, що належать дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа, визнаним такими відповідно до закону, дітям-інвалідам, які виховуються одинокими матерями (батьками), але не більше одного такого об’єкта на дитину;

е) об’єкти нежитлової нерухомості, які використовуються суб’єктами господарювання малого та середнього бізнесу, що провадять свою діяльність у тимчасових спорудах для здійснення підприємницької діяльності та/або в малих архітектурних формах та на ринках;

є) будівлі промисловості, віднесені до групи "Будівлі промислові та склади" (код 125) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, що використовуються за призначенням у господарській діяльності суб’єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується у секціях B-F КВЕД ДК 009:2010, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку;

ж) будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників (юридичних та фізичних осіб), віднесені до класу "Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства" (код 1271) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку;

з) об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності громадських об’єднань осіб з інвалідністю та їх підприємств;

и) об’єкти нерухомості, що перебувають у власності релігійних організацій, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку, та використовуються виключно для забезпечення їхньої статутної діяльності, включаючи ті, в яких здійснюють діяльність засновані такими релігійними організаціями добродійні заклади (притулки, інтернати, лікарні тощо), крім об’єктів нерухомості, в яких здійснюється виробнича та/або господарська діяльність;

і) будівлі дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів незалежно від форми власності та джерел фінансування, що використовуються для надання освітніх послуг;

ї) об’єкти нежитлової нерухомості державних та комунальних дитячих санаторно-курортних закладів та закладів оздоровлення та відпочинку дітей, а також дитячих санаторно-курортних закладів та закладів оздоровлення і відпочинку дітей, які знаходяться на балансі підприємств, установ та організацій, які є неприбутковими і внесені контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій. У разі виключення з Реєстру неприбуткових установ та організацій декларація подається платником податку протягом 30 календарних днів з дня виключення, а податок сплачується починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому відбулося виключення з Реєстру неприбуткових установ та організацій;

й) об’єкти нежитлової нерухомості державних та комунальних центрів олімпійської підготовки, шкіл вищої спортивної майстерності, центрів фізичного здоров’я населення, центрів з розвитку фізичної культури і спорту інвалідів, дитячо-юнацьких спортивних шкіл, а також центрів олімпійської підготовки, шкіл вищої спортивної майстерності, дитячо-юнацьких спортивних шкіл і спортивних споруд всеукраїнських фізкультурно-спортивних товариств, їх місцевих осередків та відокремлених підрозділів, що є неприбутковими та включені до Реєстру неприбуткових установ та організацій. У разі виключення таких установ та організацій з Реєстру неприбуткових установ та організацій декларація подається платником податку протягом 30 календарних днів з дня виключення, а податок сплачується починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому відбулося виключення з Реєстру неприбуткових установ та організацій;

к) об’єкти нежитлової нерухомості баз олімпійської та параолімпійської підготовки. Перелік таких баз затверджується Кабінетом Міністрів України;

л) об’єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним або прийомним сім’ям, у яких виховується п’ять та більше дітей.

5.3. Перелік пільг зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, визначений у Додатку 2.2 до цього Положення.

  1. Порядок обчислення податку:

6.1.  Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості у такому порядку:

а) за наявності у власності платника податку одного об’єкта житлової нерухомості, в тому числі його частки, податок обчислюється, виходячи з бази оподаткування, зменшеної відповідно до пункту 5.1.1 цього Положення, та відповідної ставки податку;

б) за наявності у власності платника податку більше одного об’єкта житлової нерухомості одного типу, в тому числі їх часток, податок обчислюється виходячи із сумарної загальної площі таких об’єктів, зменшеної відповідно до пункту 5.1.1 цього Положення, та відповідної ставки податку;

в) за наявності у власності платника податку об’єктів житлової нерухомості різних видів, у тому числі їх часток, податок обчислюється виходячи із сумарної загальної площі таких об’єктів, зменшеної відповідно до пункту 5.1.1 цього Положення, та відповідної ставки податку;

г) сума податку, обчислена з урахуванням підпунктів "б" і "в" цього підпункту, розподіляється контролюючим органом пропорційно до питомої ваги загальної площі кожного з об’єктів житлової нерухомості;

Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості виходячи із загальної площі кожного з об’єктів нежитлової нерухомості та відповідної ставки податку.

6.2. За наявності у власності платника податку об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, у тому числі його частки, що перебуває у власності фізичної чи юридичної особи - платника податку, загальна площа якого перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), сума податку, розрахована відповідно до підпунктів "а"-"г" підпункту 6.1. цього Положення, збільшується на 25000 гривень на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку).

6.3. Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку, обчисленого згідно з підпунктом 6.1 цього Положення, разом з детальним розрахунком суми/сум податку, та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилаються платнику податку контролюючим органом у порядку, визначеному статтею 42 цього Кодексу, до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити, визначені в абзаці першому цього підпункту, що надсилаються платнику податку, повинні містити щодо кожного з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, зокрема, але не виключно, інформацію про адресу місцезнаходження об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості, його площу, ставки та надані фізичним особам пільги зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Щодо новоствореного (нововведеного) об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості податок сплачується фізичною особою-платником починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

Контролюючі органи за місцем проживання (реєстрації) платників податку в десятиденний строк інформують відповідні контролюючі органи за місцезнаходженням об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості про надіслані (вручені) платнику податку податкові повідомлення-рішення про сплату податку у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Нарахування податку та надсилання (вручення) податкових повідомлень-рішень про сплату податку фізичним особам – нерезидентам здійснюють контролюючі органи за місцезнаходженням об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності таких нерезидентів.

  6.4. Платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо:

об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;

розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;

права на користування пільгою із сплати податку;

розміру ставки податку;

нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

У разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника – починаючи з місяця, в якому він набув право власності.

Контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.

  1. Податковий період:

7.1. Базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному року.

  1. Строк та порядок сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки:

8.1. Податок сплачується за місцем розташування об’єкта/об’єктів оподаткування і зараховується до відповідного бюджету згідно з положеннями Бюджетного кодексу України.

Фізичні особи можуть сплачувати податок у сільській та селищній місцевості через каси сільських (селищних) рад або рад об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за квитанцією про прийняття податків.

8.2. Податкове зобов’язання за звітний рік з податку сплачується:

а) фізичними особами – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення;

б) юридичними особами – авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

  1. Строк та порядок подання звітності про обчислення і сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

 9.1. Платники податку - юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і не пізніше 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об’єкта/об’єктів оподаткування декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Щодо новоствореного (нововведеного) об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості декларація юридичною особою - платником подається протягом 30 календарних днів з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

 

  1. Додаткові норми Положення:

10.1. Органи місцевого самоврядування до 25 грудня року, що передує звітному, подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості інформацію щодо ставок та наданих пільг юридичним та/або фізичним особам зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за формою, затвердженою Кабінетом Міністрів України.

10.2. У разі якщо контролюючий орган не надіслав (не вручив) податкове/податкові повідомлення-рішення у строки, встановлені п.п. 266.7.2 п. 266.7 ст. 266 ПКУ, фізичні особи звільняються від відповідальності, передбаченої ПКУ за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання.

10.3. Контроль за дотриманням вимог податкового законодавства у частині справляння податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки здійснюється органами державної фіскальної служби.

Додаток 2.1

до Положення про оподаткування податком на

нерухоме майно,відмінне від земельної ділянки

Ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки,

які вводяться в дію з 01 січня 2025 року

Адміністративно-територіальна одиниця,
на яку поширюється дія рішення органу місцевого самоврядування:

Код області

Код району

Код територіальної громади

Код КОАТУУ

Назва об’єкта

UA74000000000025378

     

Чернігівська

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

 

Козелецька

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190010032782

Козелець

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190020098081

Берлози

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190030012342

Білейки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190040072278

Блудше

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190050014559

Бобруйки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190060020792

Боярівка

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190070076597

Бригинці

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190080046587

Будище

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190090090977

Булахів

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190100028797

Гарбузин

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190110029339

Гладке

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190120077972

Гламазди

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190130082798

Горбачі

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190140037847

Данівка

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190150015953

Єрків

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190160048881

Жеребецьке

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190170054974

Закревське

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190180049317

Карасинівка

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190190031973

Карпоки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190200091615

Корніїв

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190210031963

Кривицьке

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190220065972

Курганське

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190230082781

Лемеші

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190240064760

Лихолітки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190250082558

Мирне

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190260050126

Мостище

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190270063201

Нічогівка

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190280032974

Нова Гребля

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190290023377

Новики

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190300050851

Озерне

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190310021403

Олексіївщина

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190320091103

Омелянів

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190330055176

Опеньки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190340099108

Патюти

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190350022324

Пилятин

 

 

 

Код області

Код району

Код територіальної громади

Код КОАТУУ

Назва об’єкта

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190360022004

Пізнє

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190370029855

Пісоцьке

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190380018829

Привітне

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190390095240

Пушкарі

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190400010786

Риків

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190410021261

Савин

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190420070513

Сивухи

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190430038296

Сираї

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190440048611

Скрипчин

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190450064446

Сокирин

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190460063298

Ставиське

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190470038705

Тарасів

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190480012536

Тополі

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190490019427

Часнівці

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190500095931

Шами

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190510046881

Шапіхи

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190520082585

Шолойки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190530027615

Шуляки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190540023652

Калитянське

 

 

 

 

 

 

 

 

Класифікація будівель та споруд

Ставки податку
(% розміру мінімальної заробітної плати)

за 1 кв. м

Код

Назва

для

юридичних осіб

для

фізичних осіб

 

 

1 зона*

2 зона*

3 зона*

1 зона*

2 зона*

3 зона*

1

2

3

4

5

6

7

8

11 

Будівлі житлові 

х

х

х

х

х

х

111 

Будинки одноквартирні 

х

х

х

х

х

х

1110 

Будинки одноквартирні 

х

х

х

х

х

х

1110.1 

Будинки одноквартирні масової забудови 

0,650

   

0,150

   

1110.2 

Котеджі та будинки одноквартирні підвищеної комфортності 

0,650

   

0,150

   

1110.3 

Будинки садибного типу 

0,650

   

0,150

   

1110.4 

Будинки дачні та садові 

0,650

   

0,150

   

112 

Будинки з двома та більше квартирами 

Х

х

х

х

х

х

1121 

Будинки з двома квартирами 

Х

х

х

х

х

х

1121.1 

Будинки двоквартирні масової забудови 

0,650

   

0,150

   

1121.2 

Котеджі та будинки двоквартирні підвищеної комфортності 

0,650

   

0,150

   

1122 

Будинки з трьома та більше квартирами 

х

х

х

Х

х

х

1122.1 

Будинки багатоквартирні масової забудови 

0,650

   

0,150

   

1122.2 

Будинки багатоквартирні підвищеної комфортності, індивідуальні 

0,650

   

0,150

   

1122.3 

Будинки житлові готельного типу 

0,650

   

0,150

   

113 

Гуртожитки

х

х

х

Х

х

х

1130.1 

Гуртожитки для робітників та службовців 

0,000

   

0,000

   

1130.2 

Гуртожитки для студентів вищих навчальних закладів 

0,000

   

0,000

   

1130.3 

Гуртожитки для учнів навчальних закладів 

0,000

   

0,000

   

1130.4 

Будинки-інтернати для людей похилого віку та інвалідів 

0,000

   

0,000

   

1130.5 

Будинки дитини та сирітські будинки 

0,000

   

0,000

   

1130.6 

Будинки для біженців, притулки для бездомних 

0,000

   

0,000

   

1130.9 

Будинки для колективного проживання інші 

0,000

   

0,000

   

12 

Будівлі нежитлові 

х

х

х

х

х

х

121 

Готелі, ресторани та подібні будівлі 

х

х

х

х

х

х

1211 

Будівлі готельні 

х

х

х

х

х

х

1211.1 

Готелі 

0,650

   

0,650

   

1211.2 

Мотелі 

0,650

   

0,650

   

1211.3 

Кемпінги 

0,650

   

0,650

   

1211.4 

Пансіонати 

0,650

   

0,650

   

1211.5 

Ресторани та бари 

0,650

   

0,650

   

1212 

Інші будівлі для тимчасового проживання 

х

х

х

х

х

х

1212.1 

Туристичні бази та гірські притулки 

0,500

   

0,500

   

1212.2 

Дитячі та сімейні табори відпочинку 

0,100

   

0,100

   

1212.3 

Центри та будинки відпочинку 

0,650

   

0,650

   

1212.9 

Інші будівлі для тимчасового проживання, не класифіковані раніше 

0,650

   

0,650

   

122 

Будівлі офісні 

х

х

х

Х

х

х

1220 

Будівлі офісні 

х

х

х

Х

х

х

1220.1 

Будівлі органів державного та місцевого управління 

0,000

   

0,000

   

1220.2 

Будівлі фінансового обслуговування 

0,650

   

0,650

   

1220.3 

Будівлі органів правосуддя

0,000

   

0,000

   

1220.4 

Будівлі закордонних представництв 

0,000

   

0,000

   

1220.5 

Адміністративно-побутові будівлі промислових підприємств 

0,650

   

0,650

   

1220.9 

Будівлі для конторських та адміністративних цілей інші 

0,650

   

0,650

   

123 

Будівлі торговельні 

х

х

х

х

х

х

1230 

Будівлі торговельні 

х

х

х

х

х

х

1230.1 

Торгові центри, універмаги, магазини 

0,650

   

0,650

   

1230.2 

Криті ринки, павільйони та зали для ярмарків 

0,650

   

0,650

   

1230.3 

Станції технічного обслуговування автомобілів 

0,650

   

0,650

   

1230.4 

Їдальні, кафе, закусочні та т. ін. 

0,650

   

0,650

   

1230.5 

Бази та склади підприємств торгівлі й громадського харчування 

0,650

   

0,650

   

1230.6 

Будівлі підприємств побутового обслуговування 

0,650

   

0,650

   

1230.9 

Будівлі торговельні інші 

0,650

   

0,650

   

124 

Будівлі транспорту та засобів зв'язку 

Х

х

х

х

х

х

1241 

Вокзали, аеровокзали, будівлі засобів зв'язку та пов'язані з ними будівлі 

Х

х

х

х

х

х

1241.1 

Автовокзали та інші будівлі автомобільного транспорту 

0,650

   

0,650

   

1241.2 

Вокзали та інші будівлі залізничного транспорту 

0,650

   

0,650

   

1241.3 

Будівлі міського електротранспорту 

0,650

   

0,650

   

1241.4 

Аеровокзали та інші будівлі повітряного транспорту 

0,650

   

0,650

   

1241.5 

Морські та річкові вокзали, маяки та пов'язані з ними будівлі 

0,650

   

0,650

   

1241.6 

Будівлі станцій підвісних та канатних доріг 

0,650

   

0,650

   

1241.7 

Будівлі центрів радіо- та телевізійного мовлення, телефонних станцій, телекомунікаційних центрів та т. ін. 

0,650

   

0,650

   

1241.8 

Ангари для літаків, локомотивні, вагонні, трамвайні та тролейбусні депо 

0,650

   

0,650

   

1241.9 

Будівлі транспорту та засобів зв'язку інші 

0,650

   

0,650

   

1242 

Гаражі 

Х

х

х

Х

х

х

1242.1 

Гаражі наземні 

0,250

   

0,250

   

1242.2 

Гаражі підземні 

0,250

   

0,250

   

1242.3 

Стоянки автомобільні криті 

0,250

   

0,250

   

1242.4 

Навіси для велосипедів 

0,100

   

0,100

   

125 

Будівлі промислові та склади 

Х

х

х

Х

х

х

1251 

Будівлі промислові

Х

х

х

Х

х

х

1251.1 

Будівлі підприємств машинобудування та металообробної промисловості 

0,100

   

0,100

   

1251.2 

Будівлі підприємств чорної металургії 

0,100

   

0,100

   

1251.3 

Будівлі підприємств хімічної та нафтохімічної промисловості 

0,100

   

0,100

   

1251.4 

Будівлі підприємств легкої промисловості 

0,100

   

0,100

   

1251.5 

Будівлі підприємств харчової промисловості 

0,100

   

0,100

   

1251.6 

Будівлі підприємств медичної та мікробіологічної промисловості 

0,100

   

0,100

   

1251.7 

Будівлі підприємств лісової, деревообробної та целюлозно-паперової промисловості 

0,100

   

0,100

   

1251.8 

Будівлі підприємств будівельної індустрії, будівельних матеріалів та виробів, скляної та фарфоро-фаянсової промисловості 

0,100

   

0,100

   

1251.9 

Будівлі інших промислових виробництв, включаючи поліграфічне 

0,100

   

0,100

   

1252 

Резервуари, силоси та склади

Х

х

х

Х

х

х

1252.1 

Резервуари для нафти, нафтопродуктів та газу 

0,100

   

0,100

   

1252.2 

Резервуари та ємності інші 

0,100

   

0,100

   

1252.3 

Силоси для зерна 

0,100

   

0,100

   

1252.4 

Силоси для цементу та інших сипучих матеріалів 

0,100

   

0,100

   

1252.5 

Склади спеціальні товарні 

0,100

   

0,100

   

1252.6 

Холодильники 

0,100

   

0,100

   

1252.7 

Складські майданчики 

0,100

   

0,100

   

1252.8 

Склади універсальні 

0,100

   

0,100

   

1252.9 

Склади та сховища інші 

0,100

   

0,100

   

126 

Будівлі для публічних виступів, закладів освітнього, медичного та оздоровчого призначення 

х

х

х

х

х

х

1261 

Будівлі для публічних виступів 

х

х

х

х

х

х

1261.1 

Театри, кінотеатри та концертні зали 

0,100

   

0,100

   

1261.2 

Зали засідань та багатоцільові зали для публічних виступів 

0,100

   

0,100

   

1261.3 

Цирки 

0,100

   

0,100

   

1261.4 

Казино, ігорні будинки 

1,500

   

1,500

   

1261.5 

Музичні та танцювальні зали, дискотеки 

0,100

   

0,100

   

1261.9 

Будівлі для публічних виступів інші 

0,100

   

0,100

   

1262 

Музеї та бібліотеки 

Х

х

х

Х

х

х

1262.1 

Музеї та художні галереї 

0,000

   

0,000

   

1262.2 

Бібліотеки, книгосховища 

0,000

   

0,000

   

1262.3 

Технічні центри 

0,650

   

0,650

   

1262.4 

Планетарії 

0,000

   

0,000

   

1262.5 

Будівлі архівів 

0,000

   

0,000

   

1262.6 

Будівлі зоологічних та ботанічних садів 

0,000

   

0,000

   

1263 

Будівлі навчальних та дослідних закладів

х

х

х

х

х

х

1263.1 

Будівлі науково-дослідних та проектно-вишукувальних установ 

0,000

   

0,000

   

1263.2 

Будівлі вищих навчальних закладів 

0,000

   

0,000

   

1263.3 

Будівлі шкіл та інших середніх навчальних закладів  

0,000

   

0,000

   

1263.4 

Будівлі професійно-технічних навчальних закладів 

0,000

   

0,000

   

1263.5 

Будівлі дошкільних та позашкільних навчальних закладів 

0,000

   

0,000

   

1263.6 

Будівлі спеціальних навчальних закладів для дітей з фізичними або розумовими вадами 

0,000

   

0,000

   

1263.7 

Будівлі закладів з фахової перепідготовки 

0,000

   

0,000

   

1263.8 

Будівлі метеорологічних станцій, обсерваторій 

0,000

   

0,000

   

1263.9 

Будівлі освітніх та науково-дослідних закладів інші 

0,000

   

0,000

   

1264 

Будівлі лікарень та оздоровчих закладів 

Х

х

х

Х

х

х

1264.1 

Лікарні багатопрофільні територіального обслуговування, навчальних закладів 

0,000

   

0,000

   

1264.2 

Лікарні профільні, диспансери 

0,000

   

0,000

   

1264.3 

Материнські та дитячі реабілітаційні центри, пологові будинки 

0,000

   

0,000

   

1264.4 

Поліклініки, пункти медичного обслуговування та консультації 

0,000

   

0,000

   

1264.5 

Шпиталі виправних закладів, в'язниць та збройних сил 

0,000

   

0,000

   

1264.6 

Санаторії, профілакторії та центри функціональної реабілітації 

0,000

   

0,000

   

1264.9 

Заклади лікувально-профілактичні та оздоровчі інші 

0,000

   

0,000

   

1265 

Зали спортивні 

Х

х

х

Х

х

х

1265.1 

Зали гімнастичні, баскетбольні, волейбольні, тенісні та т. ін. 

0,000

   

0,000

   

1265.2 

Басейни криті для плавання 

0,100

   

0,100

   

1265.3 

Хокейні та льодові стадіони криті 

0,100

   

0,100

   

1265.4 

Манежі легкоатлетичні 

0,100

   

0,100

   

1265.5 

Тири 

0,100

   

0,100

   

1265.9 

Зали спортивні інші 

0,100

   

0,100

   

127 

Будівлі нежитлові інші 

х

х

х

Х

х

х

1271 

Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства5 

х

х

х

Х

х

х

1271.1 

Будівлі для тваринництва 

0,100

   

0,100

   

1271.2 

Будівлі для птахівництва 

0,100

   

0,100

   

1271.3 

Будівлі для зберігання зерна 

0,100

   

0,100

   

1271.4 

Будівлі силосні та сінажні 

0,100

   

0,100

   

1271.5 

Будівлі для садівництва, виноградарства та виноробства 

0,100

   

0,100

   

1271.6 

Будівлі тепличного господарства 

0,100

   

0,100

   

1271.7 

Будівлі рибного господарства 

0,100

   

0,100

   

1271.8 

Будівлі підприємств лісівництва та звірівництва 

0,100

   

0,100

   

1271.9 

Будівлі сільськогосподарського призначення інші 

0,100

   

0,100

   

1272 

Будівлі для культової та релігійної діяльності

х

х

х

Х

х

х

1272.1 

Церкви, собори, костьоли, мечеті, синагоги та т. ін. 

0,000

   

0,000

   

1272.2 

Похоронні бюро та ритуальні зали 

0,650

   

0,650

   

1272.3 

Цвинтарі та крематорії 

0,000

   

0,000

   

1273 

Пам'ятки історичні та такі, що охороняються державою 

х

х

х

Х

х

х

1273.1 

Пам’ятки історії та архітектури 

0,000

   

0,000

   

1273.2 

Археологічні розкопки, руїни та історичні місця, що охороняються державою 

0,000

   

0,000

   

1273.3 

Меморіали, художньо-декоративні будівлі, статуї 

0,000

   

0,000

   

1274 

Будівлі інші, не класифіковані раніше 

х

х

х

Х

х

х

1274.1 

Казарми збройних сил 

0,000

   

0,000

   

1274.2 

Будівлі міліцейських та пожежних служб 

0,000

   

0,000

   

1274.3 

Будівлі виправних закладів, в'язниць та слідчих ізоляторів 

0,000

   

0,000

   

1274.4 

Будівлі лазень та пралень 

0,650

   

0,650

   

1274.5 

Будівлі з облаштування населених пунктів 

0,000

   

0,000

   

_________________

*  У разі визначення ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, без врахування зональності адміністративно-територіальної одиниці усі ставки зазначаються у колонці «1 зона».

Додаток 2.2

до Положення про оподаткування податком на

нерухоме майно,відмінне від земельної ділянки,

на території Козелецької селищної ради

Пільги зі сплати податку на нерухоме майно,

відмінне від земельної ділянки,

які вводяться в дію з 01 січня 2025 року

Адміністративно-територіальна одиниця,
на яку поширюється дія рішення органу місцевого самоврядування:

Код області

Код району

Код територіальної громади

Код КОАТУУ

Назва об’єкта

UA74000000000025378

     

Чернігівська

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

 

Козелецька

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190010032782

Козелець

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190020098081

Берлози

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190030012342

Білейки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190040072278

Блудше

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190050014559

Бобруйки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190060020792

Боярівка

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190070076597

Бригинці

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190080046587

Будище

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190090090977

Булахів

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190100028797

Гарбузин

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190110029339

Гладке

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190120077972

Гламазди

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190130082798

Горбачі

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190140037847

Данівка

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190150015953

Єрків

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190160048881

Жеребецьке

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190170054974

Закревське

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190180049317

Карасинівка

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190190031973

Карпоки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190200091615

Корніїв

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190210031963

Кривицьке

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190220065972

Курганське

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190230082781

Лемеші

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190240064760

Лихолітки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190250082558

Мирне

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190260050126

Мостище

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190270063201

Нічогівка

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190280032974

Нова Гребля

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190290023377

Новики

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190300050851

Озерне

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190310021403

Олексіївщина

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190320091103

Омелянів

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190330055176

Опеньки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190340099108

Патюти

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190350022324

Пилятин

 

Код області

Код району

Код територіальної громади

Код КОАТУУ

Назва об’єкта

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190360022004

Пізнє

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190370029855

Пісоцьке

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190380018829

Привітне

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190390095240

Пушкарі

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190400010786

Риків

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190410021261

Савин

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190420070513

Сивухи

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190430038296

Сираї

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190440048611

Скрипчин

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190450064446

Сокирин

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190460063298

Ставиське

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190470038705

Тарасів

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190480012536

Тополі

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190490019427

Часнівці

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190500095931

Шами

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190510046881

Шапіхи

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190520082585

Шолойки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190530027615

Шуляки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190540023652

Калитянське

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Група платників, категорія/ класифікація будівель та споруд

Розмір пільги

(у відсотках)

для квартири/квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. метрів

100

для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. метрів;

100

для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - на 180 кв. метрів.

100

 

 

 

Голова                                                                                     Валентин БРИГИНЕЦЬ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 3

до рішення _____________ сесії

Козелецької селищної ради

восьмого скликання

від _________ 2024 року

№ ______/VIII

ПОЛОЖЕННЯ

про оподаткування єдиним податком

 на території Козелецької селищної ради

1.Загальні положення

1.1. Спрощена система оподаткування,  обліку та звітності - особливий механізм справляння податків  і  зборів,  що  встановлює заміну сплати    окремих    податків    і   зборів,   встановлених пунктом 297.1 статті 297 Податкового кодексу України із змінами,  на сплату єдиного податку.

1.2. Відповідно до  підпункту 293.2. статті 293 Податкового кодексу України, селищною радою встановлюються фіксовані ставки єдиного податку для першої та другої групи платників єдиного податку.

1.3. Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування,  обліку  та  звітності,  а  також справляння єдиного податку встановлюються Податковим кодексом України.

2.Платники податку

2.1. Платниками податку є фізичні особи – підприємці:

перша група - фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року;

друга група: фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

обсяг доходу не перевищує 834 розміри мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Дія цього підпункту не поширюється на фізичних осіб - підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005), послуги з надання доступу до мережі Інтернет, а також здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Такі фізичні особи - підприємці належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи;

2.2. Не можуть бути платниками єдиного податку першої - другої груп:

2.2.1. суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи-підприємці), які здійснюють:

1)  діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор, діяльність з випуску та проведення лотерей;

2) обмін іноземної валюти;

3) виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин);

4) видобуток, виробництво, реалізацію дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, у тому числі органогенного утворення (крім виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння);

5) видобуток, реалізацію корисних копалин, крім реалізації корисних копалин місцевого значення;

6) діяльність у сфері фінансового посередництва, крім діяльності у сфері страхування, яка здійснюється страховими агентами, визначеними Законом України «Про страхування», сюрвейєрами, аварійними комісарами та аджастерами, визначеними розділом III Податкового кодексу України;

7) діяльність з управління підприємствами;

8) діяльність з надання послуг пошти (крім кур'єрської діяльності) та зв'язку (крім діяльності, що не підлягає ліцензуванню);

9) діяльність з продажу предметів мистецтва та антикваріату, діяльність з організації торгів (аукціонів) виробами мистецтва, предметами колекціонування або антикваріату;

10) діяльність з організації, проведення гастрольних заходів;

2.2.2. фізичні особи-підприємці, які здійснюють технічні випробування та дослідження (група 74.3 КВЕД ДК 009:2005), діяльність у сфері аудиту;

2.2.3. фізичні особи - підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 400 квадратних метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 900 квадратних метрів;

2.2.4. страхові (перестрахові) брокери, банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товариства, страхові компанії, установи накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди і компанії, інші фінансові установи, визначені законом; реєстратори цінних паперів;

2.2.5. суб'єкти господарювання, у статутному капіталі яких сукупність часток, що належать юридичним особам, які не є платниками єдиного податку, дорівнює або перевищує 25 відсотків;

2.2.6. представництва, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи юридичної особи, яка не є платником єдиного податку;

2.2.7. фізичні та юридичні особи - нерезиденти;

2.2.8. платники податків, які на день подання заяви про реєстрацію платником єдиного податку мають податковий борг, крім безнадійного податкового боргу, що виник внаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин).

2.3. Платники єдиного податку першої-другої груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі - готівковій або безготівковій (у тому числі з використанням електронних грошей).

2.4. Під побутовими послугами населенню, які надаються першою та другою групами платників єдиного податку, розуміються такі види послуг:

1) виготовлення взуття за індивідуальним замовленням;

2) послуги з ремонту взуття;

3) виготовлення швейних виробів за індивідуальним замовленням;

4) виготовлення виробів із шкіри за індивідуальним замовленням;

5) виготовлення виробів з хутра за індивідуальним замовленням;

6) виготовлення спіднього одягу за індивідуальним замовленням;

7) виготовлення текстильних виробів та текстильної галантереї за індивідуальним замовленням;

8) виготовлення головних уборів за індивідуальним замовленням;

9) додаткові послуги до виготовлення виробів за індивідуальним замовленням;

10) послуги з ремонту одягу та побутових текстильних виробів;

11) виготовлення та в'язання трикотажних виробів за індивідуальним замовленням;

12) послуги з ремонту трикотажних виробів;

13) виготовлення килимів та килимових виробів за індивідуальним замовленням;

14) послуги з ремонту та реставрації килимів та килимових виробів;

15) виготовлення шкіряних галантерейних та дорожніх виробів за індивідуальним замовленням;

16) послуги з ремонту шкіряних галантерейних та дорожніх виробів;

17) виготовлення меблів за індивідуальним замовленням;

18) послуги з ремонту, реставрації та поновлення меблів;

19) виготовлення теслярських та столярних виробів за індивідуальним замовленням;

20) технічне обслуговування та ремонт автомобілів, мотоциклів, моторолерів і мопедів за індивідуальним замовленням;

21) послуги з ремонту радіотелевізійної та іншої аудіо- і відеоапаратури;

22) послуги з ремонту електропобутової техніки та інших побутових приладів;

23) послуги з ремонту годинників;

24) послуги з ремонту велосипедів;

25) послуги з технічного обслуговування і ремонту музичних інструментів;

26) виготовлення металовиробів за індивідуальним замовленням;

27) послуги з ремонту інших предметів особистого користування, домашнього вжитку та металовиробів;

28) виготовлення ювелірних виробів за індивідуальним замовленням;

29) послуги з ремонту ювелірних виробів;

30) прокат речей особистого користування та побутових товарів;

31) послуги з виконання фоторобіт;

32) послуги з оброблення плівок;

33) послуги з прання, оброблення білизни та інших текстильних виробів;

34) послуги з чищення та фарбування текстильних, трикотажних і хутрових виробів;

35) вичинка хутрових шкур за індивідуальним замовленням;

36) послуги перукарень;

37) ритуальні послуги;

38) послуги, пов'язані з сільським та лісовим господарством;

39) послуги домашньої прислуги;

40) послуги, пов'язані з очищенням та прибиранням приміщень за індивідуальним замовленням.

  1. Об’єкт оподаткування

3.1.Об’єктом оподаткування є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній відповідно до податкового законодавства.

  1. База  оподаткування

4.1.Для першої групи - обсяг доходу який протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.   

4.2.Для другої групи -  обсяг доходу який протягом календарного року не перевищує 834 розміри мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

  1. Порядок визначення доходів та їх склад для платників

єдиного податку першої – другої груп

5.1. Доходом платника єдиного податку є:

1) для фізичної особи - підприємця - дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 ст. 292 Податкового кодексу України. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке 

5.2. Доходи фізичної особи - платника єдиного податку, отримані в результаті провадження господарської діяльності та оподатковані згідно з главою 1 Розділу XIV Податкового кодексу України, не включаються до складу загального річного оподатковуваного доходу фізичної особи, визначеного відповідно до розділу IV Податкового кодексу України.

5.3. Не є доходом суми податків і зборів, утримані (нараховані) платником єдиного податку під час здійснення ним функцій податкового агента, а також суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, нараховані платником єдиного податку відповідно до закону.

5.4. Дохід визначається на підставі даних обліку, який ведеться відповідно до статті 296 Податкового кодексу України.

5.5. Право на застосування спрощеної системи оподаткування в наступному календарному році мають платники єдиного податку за умови не перевищення протягом календарного року обсягу доходу, встановленого для відповідної групи платників єдиного податку.

При цьому якщо протягом календарного року платники першої і другої

груп використали право на застосування іншої ставки єдиного податку у зв'язку з перевищенням обсягу доходу, встановленого для відповідної групи, право на застосування спрощеної системи оподаткування в наступному календарному році такі платники мають за умови неперевищення ними протягом календарного року обсягу доходу, встановленого підпунктом 3 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України.

 

  1. Ставки єдиного податку

 

6.1. Ставки єдиного податку встановлюються Козелецькою селищною радою відповідно до вимог та у межах, передбачених ст. 293 Податкового кодексу України.

6.2. Ставки єдиного податку для платників першої групи встановлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, другої групи - у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року,

6.3. Встановити  ставки єдиного податку (фіксовані ставки) для фізичних осіб - підприємців, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць:

6.3.1. для першої групи платників єдиного податку для всіх видів господарської діяльності, передбачених для цієї групи, – 10 відсотків від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року;

6.3.2. для другої групи платників єдиного податку для всіх видів господарської діяльності, передбачених для цієї групи, - 10 відсотків від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

6.4. У разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп кількох видів господарської діяльності застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений для таких видів господарської діяльності.

6.5. У разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп господарської діяльності на територіях більш як однієї сільської, селищної, міської ради або територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений цією статтею для відповідної групи таких платників єдиного податку.

  1. Порядок нарахування та строки сплати єдиного податку

7.1.Платники   єдиного   податку   першої  і  другої  груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення  авансового  внеску  не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця і можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском  за  весь  податковий  (звітний)  період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року.

7.2.Нарахування авансових внесків для платників єдиного податку першої і другої груп здійснюється контролюючими органами на підставі заяви такого платника єдиного податку щодо розміру обраної ставки єдиного податку, заяви щодо періоду щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності.

7.3.Сплата єдиного податку здійснюється за місцем податкової адреси.

7.4.Платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

8.Податковий період

8.1 Податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку першої, другої груп  є календарний рік.

  1. 9. Строк та порядок подання звітності про обчислення і сплату податку

9.1. Платники єдиного податку першої та другої груп подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строк, встановлений для річного податкового (звітного) періоду, в якій відображаються обсяг отриманого доходу, щомісячні авансові внески, визначені підпунктом 6.1 пункту 6 цього положення.

9.3.Податкова декларація подається до контролюючого органу за місцем податкової адреси.

9.4.Форми податкових декларацій платника єдиного податку, затверджуються в порядку, встановленому статтею 46 Податкового кодексу.

9.5. Платники єдиного податку другої (фізичні особи - підприємці) групи при здійсненні діяльності на ринках, при продажу товарів дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі, а також платники єдиного податку першої групи не застосовують реєстратори розрахункових операцій.

  1. Відповідальність за порушення податкового законодавства та контроль податкових органів

10.1. Платники єдиного податку несуть відповідальність відповідно до Податкового Кодексу та інших законів України за правильність обчислення, своєчасність та повноту сплати сум єдиного податку, а також за своєчасність подання податкових декларацій.

10.2. Контроль за дотриманням вимог податкового законодавства у частині
справляння єдиного податку здійснюється органами державної фіскальної служби.

10.3. Інші положення, які не включені в дане Положення про єдиний податок для фізичних осіб – підприємців  першої та другої групи  регулюються відповідно до Податкового кодексу України із змінами та доповненнями.

Додаток 3.1

до Положення про оподаткування єдиним податком
на території Козелецької селищної ради

Адміністративно-територіальна одиниця,
на яку поширюється дія рішення органу місцевого самоврядування:

Код області

Код району

Код територіальної громади

Код КОАТУУ

Назва об’єкта

UA74000000000025378

     

Чернігівська

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

 

Козелецька

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190010032782

Козелець

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190020098081

Берлози

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190030012342

Білейки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190040072278

Блудше

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190050014559

Бобруйки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190060020792

Боярівка

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190070076597

Бригинці

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190080046587

Будище

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190090090977

Булахів

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190100028797

Гарбузин

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190110029339

Гладке

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190120077972

Гламазди

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190130082798

Горбачі

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190140037847

Данівка

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190150015953

Єрків

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190160048881

Жеребецьке

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190170054974

Закревське

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190180049317

Карасинівка

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190190031973

Карпоки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190200091615

Корніїв

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190210031963

Кривицьке

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190220065972

Курганське

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190230082781

Лемеші

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190240064760

Лихолітки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190250082558

Мирне

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190260050126

Мостище

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190270063201

Нічогівка

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190280032974

Нова Гребля

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190290023377

Новики

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190300050851

Озерне

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190310021403

Олексіївщина

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190320091103

Омелянів

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190330055176

Опеньки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190340099108

Патюти

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190350022324

Пилятин

 

 

 

 

 

Код області

Код району

Код територіальної громади

Код КОАТУУ

Назва об’єкта

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190360022004

Пізнє

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190370029855

Пісоцьке

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190380018829

Привітне

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190390095240

Пушкарі

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190400010786

Риків

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190410021261

Савин

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190420070513

Сивухи

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190430038296

Сираї

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190440048611

Скрипчин

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190450064446

Сокирин

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190460063298

Ставиське

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190470038705

Тарасів

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190480012536

Тополі

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190490019427

Часнівці

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190500095931

Шами

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190510046881

Шапіхи

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190520082585

Шолойки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190530027615

Шуляки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190540023652

Калитянське

 

Голова                                                                          Валентин БРИГИНЕЦЬ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 4

до рішення ___________ сесії

Козелецької селищної ради

восьмого скликання

від __________ 2024 року

№ ______/VIII

ПОЛОЖЕННЯ

про оподаткування транспортним податком на території Козелецької

селищної ради

1.Загальні положення

1.1.Транспортний податок встановлюється на підставі Податкового кодексу України, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

2.Платники податку

2.1. Платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що відповідно до пункту 3.1 цього Положення є об'єктами оподаткування.

  1. Об’єкт оподаткування

3.1. Об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

             Така вартість визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного, соціального розвитку і торгівлі, за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України, станом на 1 січня податкового (звітного) року виходячи з марки, моделі, року випуску, об’єму циліндрів двигуна, типу пального.

             Щороку до 1 лютого податкового (звітного) року центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного, соціального розвитку і торгівлі, на своєму офіційному веб-сайті розміщується перелік легкових автомобілів, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, який повинен містити такі дані щодо цих автомобілів: марка, модель, рік випуску, об’єм циліндрів двигуна, тип пального.

 

  1. База оподаткування

4.1. Базою оподаткування є легковий автомобіль, що є об'єктом оподаткування відповідно до пункту 3.1 цього Положення.

  1. Ставка податку

5.1. Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25000 гривень за кожен легковий автомобіль, що є об'єктом оподаткування відповідно до пункту 3.1 цього Положення.

  1. Податковий період

6.1. Базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному року.

  1. Порядок обчислення податку

7.1. Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів оподаткування фізичних осіб здійснюється контролюючим органом податковою адресою (місцем реєстрації) платника податку, зазначеною в реєстраційних документах на об’єкт оподаткування.

7.2. Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку разом з детальним розрахунком суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються платнику податку контролюючим органом у порядку, визначеному статтею 42 цього Кодексу, до 1 липня року базового податкового (звітного) періоду (року).

         Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити, визначені в абзаці першому цього підпункту, що надсилаються платнику податку, повинні містити щодо кожного з об’єктів, зокрема, але не виключно, інформацію про транспортний засіб: марка, модель, об’єм циліндрів двигуна (куб. см), рік випуску та розмір ставки податку.

Щодо об’єктів оподаткування, придбаних протягом року, податок сплачується фізичною особою-платником починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт. Контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.

7.3. Органи, що здійснюють державну реєстрацію транспортних засобів, зобов’язані до 1 квітня 2015 року подати контролюючим органам за місцем реєстрації об’єкта оподаткування відомості, необхідні для розрахунку та справляння податку фізичними та юридичними особами.

З 1 квітня 2015 року органи, що здійснюють державну реєстрацію транспортних засобів, зобов’язані щомісяця у десятиденний строк після закінчення календарного місяця подавати контролюючим органам відомості, необхідні для розрахунку та справляння податку фізичними та юридичними особами, за місцем реєстрації об’єкта оподаткування станом на перше число відповідного місяця.

Форма подачі інформації встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову політику.

7.4. У разі переходу права власності на об'єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом звітного року податок обчислюється попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об'єкт оподаткування, а новим власником - починаючи з місяця, в якому він набув право власності на цей об'єкт.

Контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.

7.5. За об'єкти оподаткування, придбані протягом року, податок сплачується пропорційно кількості місяців, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому проведено реєстрацію транспортного засобу.

7.6. У разі спливу п’ятирічного віку легкового автомобіля протягом звітного року податок сплачується за період з 1 січня цього року до початку місяця, наступного за місяцем, в якому вік такого автомобіля досяг (досягне) п’яти років.

7.7. У разі незаконного заволодіння третьою особою легковим автомобілем, який відповідно до пункту 3.1 цього Положення є об’єктом оподаткування, транспортний податок за такий легковий автомобіль не сплачується з місяця, наступного за місяцем, в якому мав місце факт незаконного заволодіння легковим автомобілем, якщо такий факт підтверджується відповідним документом про внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, виданим уповноваженим державним органом.

У разі повернення легкового автомобіля його власнику (законному володільцю) податок за такий легковий автомобіль сплачується з місяця, в якому легковий автомобіль було повернено відповідно до постанови слідчого, прокурора чи рішення суду. Платник податку зобов’язаний надати контролюючому органу копію такої постанови (рішення) протягом 10 днів з моменту отримання.

7.8. У разі незаконного заволодіння третьою особою легковим автомобілем, який відповідно до пункту 3.1 цього Положення є об’єктом оподаткування, уточнююча декларація юридичною особою - платником податку подається протягом 30 календарних днів з дня внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

У разі повернення легкового автомобіля його власнику уточнююча декларація юридичною особою - платником податку подається протягом 30 календарних днів з дня складання постанови слідчого, прокурора чи винесення ухвали суду.

7.9. Фізичні особи - платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем реєстрації) для проведення звірки даних щодо:

а) об’єктів оподаткування, що перебувають у власності платника податку;

б) розміру ставки податку;

в) нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів (зокрема документів, що підтверджують право власності на об’єкт оподаткування, перехід права власності на об’єкт оподаткування), контролюючий орган за місцем реєстрації платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

         Фізичні особи - нерезиденти у порядку, визначеному цим пунктом, звертаються за проведенням звірки даних до контролюючих органів за місцем реєстрації об’єктів оподаткування

  1. Строк та порядок сплати транспортного податку

8.1. Податок сплачується за місцем реєстрації об'єктів оподаткування і зараховується до відповідного бюджету згідно з положеннями Бюджетного кодексу України.

8.2. Строки сплати податку

Транспортний податок сплачується:

а) фізичними особами - протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення;

б) юридичними особами - авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

8.3. Контроль за дотриманням вимог податкового законодавства у частині
справляння транспортного податку здійснюється органами державної фіскальної служби.

  1. Строк та порядок подання звітності про обчислення і сплату транспортного податку

9.1. Платники податку - юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і не пізніше 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцем реєстрації об'єкта оподаткування декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 Податкового кодексу України, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Щодо об'єктів оподаткування, придбаних протягом року, декларація юридичною особою - платником подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об'єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об'єкт.

 

 

 

Додаток 4.1

до Положення про оподаткування транспортним

податком на території Козелецької селищної ради

Адміністративно-територіальна одиниця,
на яку поширюється дія рішення органу місцевого самоврядування:

Код області

Код району

Код територіальної громади

Код КОАТУУ

Назва об’єкта

UA74000000000025378

     

Чернігівська

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

 

Козелецька

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190010032782

Козелець

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190020098081

Берлози

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190030012342

Білейки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190040072278

Блудше

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190050014559

Бобруйки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190060020792

Боярівка

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190070076597

Бригинці

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190080046587

Будище

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190090090977

Булахів

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190100028797

Гарбузин

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190110029339

Гладке

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190120077972

Гламазди

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190130082798

Горбачі

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190140037847

Данівка

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190150015953

Єрків

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190160048881

Жеребецьке

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190170054974

Закревське

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190180049317

Карасинівка

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190190031973

Карпоки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190200091615

Корніїв

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190210031963

Кривицьке

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190220065972

Курганське

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190230082781

Лемеші

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190240064760

Лихолітки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190250082558

Мирне

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190260050126

Мостище

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190270063201

Нічогівка

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190280032974

Нова Гребля

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190290023377

Новики

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190300050851

Озерне

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190310021403

Олексіївщина

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190320091103

Омелянів

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190330055176

Опеньки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190340099108

Патюти

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190350022324

Пилятин

 

 

 

 

Код області

Код району

Код територіальної громади

Код КОАТУУ

Назва об’єкта

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190360022004

Пізнє

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190370029855

Пісоцьке

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190380018829

Привітне

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190390095240

Пушкарі

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190400010786

Риків

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190410021261

Савин

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190420070513

Сивухи

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190430038296

Сираї

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190440048611

Скрипчин

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190450064446

Сокирин

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190460063298

Ставиське

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190470038705

Тарасів

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190480012536

Тополі

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190490019427

Часнівці

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190500095931

Шами

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190510046881

Шапіхи

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190520082585

Шолойки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190530027615

Шуляки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190540023652

Калитянське

 

Голова                                                                                Валентин БРИГИНЕЦЬ

Додаток 5

до рішення ____________ сесії

Козелецької селищної ради

восьмого скликання

від ___________ 2024 року

№ ______/VIII

ПОЛОЖЕННЯ

про оподаткування збором за місця для паркування транспортних засобів на території Козелецької селищної ради

1.Загальні положення

1.1. Збір за місця для паркування транспортних засобів встановлюється на підставі Податкового кодексу України, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

2.Платники збору

2.1. Платниками збору за місця для паркування транспортних засобів є юридичні особи, їх філії (відділення, представництва), фізичні особи - підприємці, які згідно з рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, організовують та провадять діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на майданчиках для платного паркування та спеціально відведених автостоянках.

Перелік спеціальних земельних ділянок, відведених для організації та провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів, в якому зазначаються їх місцезнаходження, загальна площа, технічне облаштування, кількість місць для паркування транспортних засобів, затверджується рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, про встановлення збору.

Таке рішення разом з переліком осіб, які уповноважені організовувати та провадити діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів, надається виконавчим органом сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, контролюючому органу в порядку, встановленому розділом I ПКУ.

 

  1. Об’єкт оподаткування

3.1. Об’єктом оподаткування є земельна ділянка, яка згідно з рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, спеціально відведена для забезпечення паркування транспортних засобів на автомобільних дорогах загального користування, тротуарах або інших місцях, а також комунальні гаражі, стоянки, паркінги (будівлі, споруди, їх частини), які побудовані за рахунок коштів місцевого бюджету, за винятком площі земельної ділянки, яка відведена для безоплатного паркування транспортних засобів, передбачених ст. 30 Закону України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні".

  1. База оподаткування

4.1. Базою оподаткування є площа земельної ділянки, відведена для паркування, а також площа комунальних гаражів, стоянок, паркінгів (будівель, споруд, їх частин), які побудовані за рахунок коштів місцевого бюджету.

  1. Ставка збору

5.1. Ставки збору встановлюються за кожний день провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів у гривнях за 1 квадратний метр площі земельної ділянки, відведеної для організації та провадження такої діяльності, у розмірі 0,075  відсотка мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

5.2. Встановити на території Козелецької селищної ради ставку збору за кожний день провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів у гривнях за 1 кв. метр площі земельної ділянки, відведеної для організації та провадження такої діяльності, у розмірі 0,030 відсотка мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

  1. Порядок обчислення збору

6.1. Збір обчислюється шляхом множення площі земельної ділянки, яка є базою оподаткування (за винятком площі земельної ділянки, яка відведена для безоплатного паркування транспортних засобів), на ставку збору за кожний день провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів та на кількість днів провадження цієї діяльності за базовий податковий (звітний) період.

  1. Податковий період

7.1. Базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному кварталу.

  1. Строк та порядок сплати збору

8.1. Сума збору за місця для паркування транспортних засобів, обчислена відповідно до податкової декларації за звітний (податковий) квартал, сплачується щоквартально, у визначений для квартального звітного (податкового) періоду строк, за місцезнаходженням об’єкта оподаткування.8.2.

8.2. Платник збору, який має підрозділ без статусу юридичної особи, що провадить діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на земельній ділянці не за місцем реєстрації такого платника збору, зобов'язаний зареєструвати такий підрозділ як платника збору у контролюючому органі за місцезнаходженням земельної ділянки.

  1. Строк та порядок подання звітності про обчислення і сплату збору

9.1. Особи, які уповноважені організовувати та провадити діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів, подають до контролюючого органу податкову декларацію щокварталу, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної податкової політики.

  1. Відповідальність за порушення податкового законодавства та контроль

податкових органів

10.1. Платники збору за місця для паркування транспортних засобів та їх посадові особи несуть відповідальність відповідно до Податкового кодексу України та інших законів України за правильність обчислення, своєчасність та повноту сплати сум збору, а також за своєчасність подання податкових декларацій.

10.2. Контроль за дотриманням вимог податкового законодавства у частині
справляння збору за місця для паркування транспортних засобів здійснюється органами державної фіскальної служби.

Додаток 5.1

до Положення про оподаткування збором за місця

для паркування транспортних засобів

 на території Козелецької селищної ради

Адміністративно-територіальна одиниця,
на яку поширюється дія рішення органу місцевого самоврядування:

 

Код області

Код району

Код територіальної громади

Код КОАТУУ

Назва об’єкта

UA74000000000025378

     

Чернігівська

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

 

Козелецька

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190010032782

Козелець

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190020098081

Берлози

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190030012342

Білейки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190040072278

Блудше

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190050014559

Бобруйки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190060020792

Боярівка

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190070076597

Бригинці

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190080046587

Будище

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190090090977

Булахів

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190100028797

Гарбузин

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190110029339

Гладке

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190120077972

Гламазди

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190130082798

Горбачі

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190140037847

Данівка

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190150015953

Єрків

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190160048881

Жеребецьке

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190170054974

Закревське

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190180049317

Карасинівка

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190190031973

Карпоки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190200091615

Корніїв

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190210031963

Кривицьке

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190220065972

Курганське

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190230082781

Лемеші

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190240064760

Лихолітки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190250082558

Мирне

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190260050126

Мостище

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190270063201

Нічогівка

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190280032974

Нова Гребля

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190290023377

Новики

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190300050851

Озерне

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190310021403

Олексіївщина

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190320091103

Омелянів

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190330055176

Опеньки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190340099108

Патюти

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190350022324

Пилятин

 

 

 

Код області

Код району

Код територіальної громади

Код КОАТУУ

Назва об’єкта

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190360022004

Пізнє

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190370029855

Пісоцьке

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190380018829

Привітне

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190390095240

Пушкарі

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190400010786

Риків

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190410021261

Савин

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190420070513

Сивухи

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190430038296

Сираї

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190440048611

Скрипчин

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190450064446

Сокирин

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190460063298

Ставиське

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190470038705

Тарасів

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190480012536

Тополі

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190490019427

Часнівці

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190500095931

Шами

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190510046881

Шапіхи

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190520082585

Шолойки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190530027615

Шуляки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190540023652

Калитянське

 

 

Голова                                                                                  Валентин БРИГИНЕЦЬ

Додаток 6

до рішення ____________ сесії

Козелецької селищної ради

восьмого скликання

від _____________ 2024 року

№ ______/VIII

 

ПОЛОЖЕННЯ

про оподаткування туристичним збором на території Козелецької селищної ради

 

  1. Загальні положення

1.1. Туристичний збір - це місцевий збір, кошти від якого зараховуються до місцевого бюджету.

Туристичний збір встановлюється на підставі Податкового кодексу України, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

  1. Платники збору

2.1. Платниками збору є громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які прибувають на територію адміністративно-територіальної одиниці, на якій діє рішення сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, про встановлення туристичного збору, та тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі).

2.2. Платниками збору не можуть бути особи, які:

а) постійно проживають, у тому числі на умовах договорів найму, у селі, селищі або місті, радами яких встановлено такий збір;

б) особи визначені підпунктом "в" підпункту 14.1.213 пункту 14.1 статті 14 ПКУ, які прибули у відрядження або тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі), визначених підпунктом "б" підпункту 268.5.1 пункту 268.5 статті 268 ПКУ, що належать фізичним особам на праві власності або на праві користування за договором найму;

в) інваліди, діти-інваліди та особи, що супроводжують інвалідів I групи або дітей-інвалідів (не більше одного супроводжуючого);

г) ветерани війни;

ґ) учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС;

д) особи, які прибули за путівками (курсівками) на лікування, оздоровлення, реабілітацію до лікувально-профілактичних, фізкультурно-оздоровчих та санаторно-курортних закладів, що мають ліцензію на медичну практику та акредитацію центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров'я;

е) діти віком до 18 років;

є) дитячі лікувально-профілактичні, фізкультурно-оздоровчі та санаторно-курортні заклади.

ж)  члени сім’ї фізичної особи першого та/або другого ступеня споріднення, визначені відповідно до підпункту 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 ПКУ, які тимчасово розміщуються такою фізичною особою у місцях проживання (ночівлі), визначених підпунктом "б" підпункту 268.5.1 пункту 268.5 цієї статті ПКУ, що належать їй на праві власності або на праві користування за договором найму.

з) взяті на облік як внутрішньо переміщені особи відповідно до Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб", які тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі), визначених підпунктом 268.5.1 пункту 268.5 цієї статті, а інформація про адресу таких місць зазначена в довідці про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи як адреса фактичного місця їх проживання/перебування..

  1. Податкові агенти

3.1. Податковими агентами зі сплати туристичного збору є:

а) юридичними особами, філіями, відділеннями, іншими відокремленими підрозділами юридичних осіб згідно з пунктом 3.2 цього Положення, фізичними особами - підприємцями, які надають послуги з тимчасового розміщення осіб у місцях проживання (ночівлі), визначених пунктом 3.3 цього Положення;

б) квартирно-посередницькі організації, які направляють неорганізованих осіб з метою їх тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі), визначених у підпункті б пункту 3.3 цього Положення, що належать фізичним особам на праві власності або на праві користування за договором найму;

в) юридичні особи, які уповноважуються сільською, селищною, міською радою або радою об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, справляти збір на умовах договору, укладеного з відповідною радою.

Перелік податкових агентів та інформація про них розміщуються та оприлюднюються на офіційному веб-сайті сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад.

3.2. Податковий агент, який має підрозділ без статусу юридичної особи, що надає послуги з тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі) не за місцем реєстрації такого податкового агента, зобов’язаний зареєструвати такий підрозділ як податкового агента туристичного збору у контролюючому органі за місцезнаходженням підрозділу.

3.3. Справляння збору здійснюватися з тимчасового розміщення у таких місцях проживання (ночівлі):

а) готелі, кемпінги, мотелі, гуртожитки для приїжджих, хостели, будинки відпочинку, туристичні бази, гірські притулки, табори для відпочинку, пансіонати та інші заклади готельного типу, санаторно-курортні заклади;

б) житловий будинок, прибудова до житлового будинку, квартира, котедж, кімната, садовий будинок, дачний будинок, будь-які інші об’єкти, що використовуються для тимчасового проживання (ночівлі).

  1. База справляння збору

4.1. Базою справляння збору є загальна кількість діб тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі), визначених пунктом 3.3 цього Положення.

  1. Ставки збору

5.1. Ставка збору встановлюється за кожну добу тимчасового розміщення особи у місцях проживання (ночівлі), визначених у пункті 3.3 цього Положення.

Встановити  ставки туристичного збору за кожну добу тимчасового розміщення особи у місцях проживання (ночівлі) у розмірі.

         - 0,3 відсотка - для внутрішнього туризму від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення;

         - 1,0 відсоток – для в’їзного туризму від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення. 

  1. Порядок справляння збору

6.1. Особа здійснює тимчасове розміщення платника збору у місцях проживання (ночівлі), що належать такій особі на праві власності або на праві користування, виключно за наявності у платника збору документа, що підтверджує сплату ним туристичного збору відповідно до ПКУ та рішення відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад.

6.2. У разі дострокового залишення особою, яка сплатила туристичний збір, території адміністративно-територіальної одиниці, на якій встановлено туристичний збір, сума надмірно сплаченого збору підлягає поверненню такій особі у встановленому ПКУ порядку.

За один і той самий період перебування платника збору на території однієї адміністративно-територіальної одиниці, на якій встановлено туристичний збір, повторне справляння збору, вже сплаченого таким платником збору, не допускається.

  1. Податковий період

7.1. Базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному кварталу.

  1. Строк та порядок сплати збору

8.1. Податкові агенти сплачують збір за своїм місцезнаходженням щоквартально, у визначений для квартального звітного (податкового) періоду строк та відповідно до податкової декларації за звітний (податковий) квартал, на підставі рішення відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад.

        

  1. Строк та порядок подання звітності про обчислення і сплату збору

9.1. Податкова декларація з туристичного збору щокварталу подається до контролюючих органів, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної податкової політики.

  1. Відповідальність за порушення податкового законодавства та контроль

податкових органів

10.1. Податкові агенти та їх посадові особи несуть відповідальність у разі здійснення порушень, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за яким покладено на контролюючі органи, відповідно до Податкового кодексу України та інших законів України.

10.2. За неподання, порушення порядку заповнення та строків подання податкової декларації органам державної податкової служби, недостовірність наданої інформації податкові агенти та їх посадові особи несуть відповідальність відповідно до норм Податкового кодексу України.

10.3. Контроль за дотриманням вимог податкового законодавства у частині

справляння туристичного збору здійснюється органами державної фіскальної служби.

Додаток 6.1

до Положення про оподаткування туристичним збором
на території Козелецької селищної ради

Адміністративно-територіальна одиниця,
на яку поширюється дія рішення органу місцевого самоврядування:

 

Код області

Код району

Код територіальної громади

Код КОАТУУ

Назва об’єкта

UA74000000000025378

     

Чернігівська

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

 

Козелецька

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190010032782

Козелець

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190020098081

Берлози

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190030012342

Білейки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190040072278

Блудше

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190050014559

Бобруйки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190060020792

Боярівка

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190070076597

Бригинці

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190080046587

Будище

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190090090977

Булахів

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190100028797

Гарбузин

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190110029339

Гладке

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190120077972

Гламазди

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190130082798

Горбачі

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190140037847

Данівка

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190150015953

Єрків

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190160048881

Жеребецьке

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190170054974

Закревське

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190180049317

Карасинівка

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190190031973

Карпоки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190200091615

Корніїв

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190210031963

Кривицьке

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190220065972

Курганське

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190230082781

Лемеші

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190240064760

Лихолітки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190250082558

Мирне

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190260050126

Мостище

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190270063201

Нічогівка

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190280032974

Нова Гребля

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190290023377

Новики

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190300050851

Озерне

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190310021403

Олексіївщина

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190320091103

Омелянів

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190330055176

Опеньки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190340099108

Патюти

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190350022324

Пилятин

 

 

 

Код області

Код району

Код територіальної громади

Код КОАТУУ

Назва об’єкта

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190360022004

Пізнє

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190370029855

Пісоцьке

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190380018829

Привітне

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190390095240

Пушкарі

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190400010786

Риків

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190410021261

Савин

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190420070513

Сивухи

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190430038296

Сираї

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190440048611

Скрипчин

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190450064446

Сокирин

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190460063298

Ставиське

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190470038705

Тарасів

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190480012536

Тополі

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190490019427

Часнівці

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190500095931

Шами

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190510046881

Шапіхи

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190520082585

Шолойки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190530027615

Шуляки

UA74000000000025378

UA74100000000047140

UA74100190000086457

UA74100190540023652

Калитянське

 

 

Голова                                                                        Валентин БРИГИНЕЦЬ

 

Анонси і оголошення

Голосування

Чи сподобався Вам сайт

Дуже сподобався - 73%
Так собі - 11%
Не сподобався - 16%

Всього голосів: 163
The voting for this poll has ended on: грудня 20, 2017

Офіційний сайт © 2024 Козелецька селищна рада Всі права захищено.