Козелецька селищна рада

Найвища честь - благо народу

Меню

Повідомлення

про проведенняпублічного громадського обговорення плану формування перспективної мережі закладів загальної середньої освіти Козелецької селищної ради до 01 вересня 2027 року

  1. Найменування організатора  публічного громадського обговорення – Козелецька селищна рада.
  2. Документи, винесені на публічне громадське обговоренняплан формування перспективної мережі закладів загальної середньої освіти Козелецької селищної ради до 01 вересня 2027 року.
  3. Нормативне забезпечення:

стаття 140 Конституції України: Місцеве самоврядування є правом територіальної громади – жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища та міста – самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України;

стаття 143 Конституції України: Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого  самоврядування утворюють,  реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції;

стаття 144Конституції України: Органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території;

п. 20 ч. 4 ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»Сільський, селищний, міський голова видає розпорядження у межах своїх повноважень;

стаття 26  Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»: Реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради;

стаття 25  Закону України «Про освіту»: Засновник закладу освіти зобов’язаний у разі реорганізації чи ліквідації закладу освіти забезпечити здобувачам освіти можливість продовжувати навчання на відповідному рівні освіти;

стаття 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту»: Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники);

Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та/або суспільства.

Рішення про утворення комунальних початкових шкіл, гімназій як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) приймають районні, міські, сільські, селищні ради.

У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проєкту відповідного рішення засновника;

  1. Мета проведення публічного громадського обговорення: врахування думки жителів Козелецької селищної ради щодо плану формування перспективної мережі закладів загальної середньої освіти Козелецької селищної ради до  01 вересня 2027 року.
  2. Соціальні групи населення, на які поширюватиметься дія документів: здобувачі освіти, батьки, педагоги закладів загальної середньої освіти.
  3. Формат проведення публічного громадського обговорення та порядок участі  в обговоренні представників визначених соціальних груп населення:
  • публічне громадське обговорення відбудеться шляхом зустрічей керівництва Козелецької селищної ради та управління освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту Козелецької селищної ради з громадськістю за визначеним графіком:

Графік проведення публічного громадського обговорення

Дата

Місцепроведення

Адреса

Час

1

26.06.2024

Білейківський ліцей Козелецької селищної ради

с.Білейки, вул.***

11:00

2

27.06.2024

Данівський ліцей Козелецької селищної ради

с.Данівка, вул.***

09:30

3

28.06.2024

Козелецький ліцей №1 Козелецької селищної ради

сел.Козелець, вул.***

10:30

4

28.06.2024

Козелецький ліцей №2 Козелецької селищної ради

сел.Козелець, вул.***

09:00

5

28.06.2024

Козелецький ліцей №3 Козелецької селищної ради

сел.Козелець, вул.***

12:00

6

26.06.2024

Лемешівський ліцей Козелецької селищної ради

с.Лемеші,вул.***

09:30

7

27.06.2024

Сираївський ліцей Козелецької селищної ради

с.Сираї, вул.***

11:00

  • направлення письмових пропозицій в електронному вигляді на електронну пошту управлінняосвіти, культури, сім’ї, молоді та спорту Козелецької селищної ради.

У публічному громадському обговоренні можуть брати участь дієздатні жителі Козелецької селищної ради, які досягли 18-річного віку та місце проживання яких в установленому законом порядку зареєстроване на території, в межах якої проводяться громадські обговорення.

  1. Адреса електронної пошти, строк і форми для подання пропозицій (зауважень): Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Пропозиції громадян щодо запропонованого плану в письмовій формі надсилаються електронною поштою із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає, до 17:00 23.07.2024року з дати опублікування повідомлення про їх проведення. Анонімні пропозиції не реєструються.

  1. Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення  Трофимченко Алла Андріївна, начальник управління освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту Козелецької селищної ради.
  2. Строк і спосіб оприлюднення результатів публічного громадського обговорення:звіт за результатами обговорення буде оприлюднено на офіційному вебсайті Козелецької селищної ради у строки, передбачені чинним законодавством.
  3. Опис проблеми:

З прийняттям та вступом в дію Закону України «Про повну загальну середню освіту» з’явилось законодавче підґрунтя для реформування системи загальної середньої освіти, що має сприяти підвищенню якості освіти та освітньої діяльності, істотному зростанню інтелектуального та культурного потенціалу суспільства та особистості.

У зв’язку з цим виникла необхідність приведення до вимог чинного законодавства мережі закладів загальної середньої освіти Козелецької селищної ради. Статтею 35 Закону України «Про повну загальну середню освіту» визначено типи закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти на певному рівні:

- початкова школа, що забезпечує здобуття початкової освіти;

- гімназія, що забезпечує здобуття базової середньої освіти; 

- ліцей, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти.

Переоформлення установчих документів закладів освіти відповідно до Закону України «Про освіту» відбулося до 01 вересня 2022 року. У громаді 7 закладів загальної середньої освіти змінили найменування на «ліцей», оскільки забезпечували здобуття повної загальної середньої освіти через організацію єдиного комплексу освітніх компонентів для досягнення учнями обов’язкових результатів навчання, визначених державними стандартами повної загальної середньої освіти, на трьох рівнях (початкова освіта тривалістю чотири роки; базова середня освіта тривалістю п’ять років; повна загальна середня освіта тривалістю два роки).

Проте, зважаючи на необхідність вдосконалення окремих положень законодавства, прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти». Відповідно до внесених змін до законодавства продовжено перехідний період для трансформації, оптимізації мережі закладів освіти та строки впорядкування документів закладів загальної середньої освіти, а саме:рекомендовано засновникам закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти, до 01 вересня 2027 року привести установчі документи закладів освіти у відповідність із цим Законом, врахувавши строки набрання чинності окремими положеннями цього Закону.

Обласним радам (з урахуванням пропозицій міських, сільських, селищних рад) до 01 вересня 2024 року необхідно затвердити плани формування мережі закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти, з урахуванням вимог ЗаконуУкраїни «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти» щодо ліцеїв, безпечного, інклюзивного та цифрового освітнього простору, демографічних показників розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць, спроможності територіальних громад, профілізації старшої профільної школи і необхідності охоплення на відповідній території усіх профілів навчання, визначених законодавством, з метою гарантування і забезпечення права кожного учня на вибір відповідного профілю навчання.

Засновникам ліцеїв до 01 вересня 2027 року необхідно забезпечити з урахуванням вимог законодавства виконання затверджених такими радами планівформування мережі закладів освіти  шляхом утворення та забезпечення ліцеїв належною матеріально-технічною базою, обладнанням, доступом до мережі «Інтернет», відібрати на конкурсних засадах педагогічних працівників, провести конкурс відповідно до вимог цього Закону на посаду керівника закладу освіти та вжити інших необхідних дій, визначених відповідними планами та законодавством.

Засновникзобов’язаний визначитисяз мережею ліцеїв у громаді з урахуванням вимог до таких закладів та розглянути шляхи запровадження змін.

Наразі актуальним є питання щодо зміни підходів до здобуття профільної освіти середньої освіти. Проблемами нинішньої профільної школи є:

- значна кількість шкіл, у яких по одному класу на паралелі 10-11-х класів, що забезпечують здобуття профільної середньої освіти;

- рішення про профіль навчання заклади освіти здебільшого ухвалюють з огляду на забезпечення педагогічного навантаження вчителя, а не запитів учнів та їхніх батьків;

- ігнорування потреб меншості в ухваленні рішення щодо профілю навчання;

- нерозуміння батьками суті профільного навчання для подальшого життя дітей, а також те, що за бажанням можна й потрібно змінювати заклад, якщо він не відповідає бажаному профілю або якості послуг;

- реалізація положень Закону України «Про повну загальну середню освіту» та Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти» докорінно змінює ситуацію щодо організації профільної середньої освіти.

Законом України «Про внесеннязмін до деякихзаконівУкраїнищодовдосконаленнямеханізмівформуваннямережіліцеїв для запровадженняякісноїпрофільноїсередньоїосвіти» визначено, щодля започаткування та проведення освітньої  діяльностікомунальноголіцеюзасновникмаєзабезпечитивідповідність такого закладу освітивимогам, щовизначеніцим Законом, положенням про ліцей та ліцензійнимиумовами, у тому числіщодо:

- функціонування не меншедвохкласів за трьомапрофіляминавчання на рівніпрофільноїсередньоїосвіти (протягом 10-12 роківнавчанняучнів);

- функціонуванняліцею як окремоїюридичної особи, відокремленої від початкової школи та гімназії, крімвипадків, визначенихцим Законом;

- забезпеченняздобуттяучнямипрофільноїсередньоїосвітивідповідно до профілівнавчання з навчальнимнавантаженням та з можливістюобранняучняминавчальнихпредметів (інтегрованихкурсів, іншихосвітніхкомпонентів) в обсягах, щовизначаються законодавством.

Проаналізувавши перспективну мережу закладів загальної середньої освіти Козелецької селищної ради, демографічну ситуацію, кадрове забезпечення, матеріально-технічну базу, враховуючи вимоги чинного законодавства щодо можливості створенняна території громади ліцею відповідно до вимог чинного законодавства України, виносимо на громадське обговорення план формуванняперспективноїмережізакладівзагальноїсередньоїосвітиКозелецької селищної ради до  01 вересня 2027 року:

План формуванняперспективноїмережізакладівзагальноїсередньоїосвітиКозелецької селищної ради до  01 вересня 2027 року

Назва закладу загальної середньої освіти

Заходи для реалізації формування мережі ЗЗСО

Тип закладу загальної середньої освіти, що забезпечує здобуття повної загальної середньої освіти

Назва закладу загальної середньої освіти на 01.09.2027 року

2024 рік

2025 рік

2026 рік

2027 рік

1

Білейківський ліцей Козелецької селищної ради

-

-

Припиненнянабору учнів

до 10 класу закладу освіти

Перепрофілювання (зміна типу) закладу освіти

Гімназія зі структурним підрозділом «Початкова школа» (забезпечує здобуття початкової та базової середньої освіти)

Білейківська гімназія Козелецької селищної ради

2

Данівський ліцей Козелецької селищної ради

-

-

Припиненнянабору учнів до 10 класу закладу освіти

Перепрофілювання (зміна типу) закладу освіти

Гімназія зі структурним підрозділом «Початкова школа» (забезпечує здобуття початкової та базової середньої освіти)

Данівська гімназія Козелецької селищної ради

3

Козелецький ліцей №1 Козелецької селищної ради

-

-

Припиненнянабору учнів до 10 класу закладу освіти

Перепрофілювання (зміна типу) закладу освіти

Гімназія зі структурним підрозділом «Початкова школа» зі статусом – опорний заклад освіти (забезпечує здобуття початкової та базової середньої освіти)

Козелецька гімназія №1 Козелецької селищної ради

4

Козелецький ліцей №2 Козелецької селищної ради

-

-

Припинення набору учнів до 10 класу закладу освіти

Перепрофілювання (зміна типу) закладу освіти

Гімназія зі структурним підрозділом «Початкова школа» (забезпечує здобуття початкової та базової середньої освіти)

Козелецька гімназія №2 Козелецької селищної ради

5

Козелецький ліцей №3 Козелецької селищної ради

-

-

-

Зміна найменування закладу освіти

Ліцей зі структурними підрозділами «Гімназія», «Початкова школа» зі статусом – опорний заклад освіти (забезпечує здобуття початкової,  базової середньої та профільної середньої освіти)

Козелецький ліцей Козелецької селищної ради

6

Лемешівський ліцей Козелецької селищної ради

-

-

Припинення набору учнів до 10 класу закладу освіти

Перепрофілювання (зміна типу) закладу освіти

Гімназія зі структурним підрозділом «Початкова школа» (забезпечує здобуття початкової та базової середньої освіти)

Лемешівська гімназія Козелецької селищної ради

7

Сираївський ліцей Козелецької селищної ради

-

-

Припинення набору учнів до 10 класу закладу освіти

Перепрофілювання (зміна типу) закладу освіти

Гімназія зі структурним підрозділом «Початкова школа» (забезпечує здобуття початкової та базової середньої освіти)

Сираївська гімназія Козелецької селищної ради

8

Бобруйківська філія Козелецького ліцею №1

Ліквідація закладу освіти

-

-

-

-

-

9

Лихолітська філія Козелецького ліцею №3

-

Ліквідація закладу освіти

-

-

-

-

10

Мостищенська філія Козелецького ліцею №1

Ліквідація закладу освіти

-

-

-

-

-

11

Патютинська філія Козелецького ліцею №3

Ліквідація закладу освіти

-

-

-

-

-

12

Скрипчинська філія Козелецького ліцею №3

-

Ліквідація закладу освіти

-

-

-

-

Запрошуємо всіх охочих узяти участь в обговоренні запропонованого плану формування перспективної мережі закладів загальної середньої освіти Козелецької селищної ради до 01 вересня 2027 року.

 

 

Анонси і оголошення

Голосування

Чи сподобався Вам сайт

Дуже сподобався - 73%
Так собі - 11%
Не сподобався - 16%

Всього голосів: 163
The voting for this poll has ended on: грудня 20, 2017

Офіційний сайт © 2024 Козелецька селищна рада Всі права захищено.