Козелецька селищна рада

Найвища честь - благо народу

Меню

З 1 жовтня розпочався моніторинг захворюваності на грип та ГРВІ. За 40 тиждень року в області захворіло 3836 осіб, з них 2481 дитина, рівень захворюваності нижче епідпорогу на 93,4%. Госпіталізовано 118 осіб, з них 93 дітей (78,8%), повідомляє Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України. Епідемічна ситуація щодо захворюваності на грип та ГРВІ як в Україні, так і на Козелеччині відповідає середньорічному рівню для даної пори року. 

Матеріал від хворих до вірусологічної лабораторії не надходив. Вакцина для профілактики грипу в аптечних закладах області відсутня.

 

Топ 10 продуктів від грипу та застуди

Гриби

Гриби зазвичай не сприймаються як здорова їжа, але в них є два важливих компоненти, необхідних у сезон грипу: селен, який допомагає клітинам крові виробляти цитокіни для очищення від хвороб, і бета-глюкан, протимікробний тип волокон, які допомагають активувати клітини – "супергерої", здатні знайти і знищити інфекції.

Свіжий часник

Такі продукти, як часник, можуть вигнати захворювання завдяки хімічній сполуці аліцин, що є протимікробною речовиною. Британські вчені виявили, що люди, які приймають харчові добавки з аліцином, на 46% рідше страждають від застуди і швидше одужують, якщо все ж її підхоплять. Отож, додавайте часник щодня в їжу, експерти рекомендують споживати два свіжих зубчики на день.

Свіжий лосось

У нещодавньому дослідженні було виявлено, що люди з найнижчим рівнем вітаміну Д на 40% частіше повідомляли про респіраторні захворювання, ніж ті, хто мав вищий рівень вітаміну Д. Дуже ефективно підвищує вміст цього вітаміну в організмі лосось. 100-грамовий шматок цього продукту забезпечує 360 одиниць вітаміну Д, а деякі фахівці рекомендують споживати цілих 800-1000 одиниць на день.

Чай

Дослідники Гарвардського університету виявили, що п’ять чашок чорного чаю у день протягом двох тижнів підсилюють у чотири рази захисну імунну систему організму, очевидно, завдяки теаніну. У чаї також містяться катехіни, які діють проти вільних радикалів, як команда асенізаторів. Вчені пропонують випивати щодня від однієї до трьох чашок чорного, зеленого або білого чаю.

Йогурт

Травний тракт – один з найважливіших імунних органів, а тому уникайте хвороботворних мікробів за допомогою пробіотиків і пребіотиків, які можна знайти у природних ферментованих продуктах. Наприклад, у йогурті. Відповідно до дослідження, яке провели у Віденському університеті, одна порція продукту з наклейкою "живі і активні культури" в день підсилить імунну функцію.

Чорний шоколад

Фахівці з харчування одностайні у тому, що чорний шоколад заслуговує на гідне місце у здоровій дієті, а дослідження на тему харчування, опубліковане у британському журналі, стверджує, що він може також посилити імунітет. Великі дози какао підтримують клітини Т-хелпери, які підвищують здатність імунної системи протистояти інфекції.

Устриці

Цинк вкрай важливий для імунної системи, він мобілізує білі кров’яні тільця для атаки на бактерії і віруси, такі як грип чи застуда. Одна середня устриця забезпечує майже весь запас цинку, необхідного на день, у той час як порція з шести делікатесів забезпечить більш ніж п’ятикратний рекомендований обсяг.

Мигдаль

Корисний для серця мигдаль забезпечує імунну систему вітаміном Е, який знижує шанси підхопити застуду і зупиняє розвиток респіраторних інфекцій. Однак тільки мигдалю для денної дієти недостатньо, а тому включіть у раціон також і крупи, насіння соняшнику, страви з ріпи і паростки пшениці.

Полуниця

Хоча перше, про що ви подумаєте підхопивши застуду, – це продукти багаті вітаміном С, наприклад, апельсини, вчені стверджують, що властивості цього антиоксиданту запобігати хворобі спірні. Деякі дослідження доводять, що саме полуниця може зменшити інтенсивність і тривалість застуди та грипу, а тому варто спробувати, навіть незважаючи на високу ціну цього продукту у зимовий час. Одна чашка цих ягід забезпечує 160% денної норми вітаміну С.

Солодка картопля (батат)

Бета-каротин покращує захисні властивості організму. Він відіграє важливу роль у розвитку імунної системи клітин і допомагає нейтралізувати шкідливі токсини. Солодка картопля та інші продукти помаранчевого кольору – морква, гарбуз, яєчні жовтки і мускусні дині – є відмінним джерелом цієї речовини.

 

Анонси і оголошення

president rada kmu chor chern Dija  LogoAUCwebDSYO

 

 Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International License, якщо не зазначено інше

Офіційний сайт © 2025 Козелецька селищна рада Всі права захищено.