Козелецька селищна рада

Найвища честь - благо народу

Меню

затверджене рішенням тридцять четвертої сесії

Козелецької селищної ради восьмого скликання

від 07 червня 2024 року №96-34/VIII

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

про управління освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту

Козелецької селищної ради

(нова редакція)

   

1.Загальні положення

1.1. Управління освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту Козелецької селищної ради (далі Управління) є структурним підрозділом Козелецької селищної ради, яке утворюється селищною радою, та є підзвітним, підконтрольним  і підпорядковується селищній раді та селищному голові, а з питань здійснення делегованих йому повноважень – підконтрольним Управлінню освіти і науки Чернігівської обласної державної адміністрації, Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації, Департаменту сім’ї, молоді та спорту Чернігівської обласної державної адміністрації.

1.2. Управління у своїй діяльності керується: Конституцією України, Законами України, актами Президента України і Кабінету Міністрів України, наказами та іншими нормативно-правовими документами, відповідних міністерств та державних комітетів України, розпорядженнями Чернігівської обласної державної адміністрації, наказами відповідних департаментів та управлінь Чернігівської обласної державної адміністрації, рішеннями селищної ради, виконавчого комітету та розпорядженнями селищного голови, а також цим Положенням. 

1.3. Управління фінансується за рахунок коштів бюджету селищної ради. Гранична чисельність, фонд оплати праці працівників Управління та видатки на його утримання встановлюються Козелецькою селищною радою за рекомендаціями відповідних міністерств та державних комітетів України.

1.4. Управління – неприбуткова організація, є юридичною особою, має самостійний баланс, рахунки в органах Казначейства, печатку із зображенням Державного Герба України і своїм найменуванням, власний бланк.

1.5. Начальник Управління, інші працівники Управління в межах покладених обов’язків та на підставі даних доручень є відповідальними особами, які обробляють та надають з питань, віднесених до їх компетенції, інформацію та відповіді за запитами на інформацію відповідно до Закону України “Про доступ до публічної інформації”.

1.6. Начальник Управління, інші працівники Управління при здійсненні своїх повноважень в межах компетенції Управління дотримуються вимог Закону України “Про захист персональних даних”.

1.7. Місцезнаходження управління: 17000, Чернігівська область, Чернігівський район, селище Козелець, вулиця Соборності, будинок 27.

  1. Мета Управління

2.1. Метою Управління є створення умов для розвитку особистості і творчої самореалізації кожного громадянина через систему багатопрофільної, різнорівневої дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти; забезпечення доступності, безоплатності та обов’язковості освіти для всіх, хто її потребує;  формування якісного інформаційно-освітнього простору, надання населенню якісних послуг в сфері сім’ї, молоді, фізичної культури і спорту шляхом виконання відповідних державних і місцевих програм, через мережу комунальних підприємств, установ і закладів для задоволення потреб та інтересів територіальної громади селищної ради.

2.2. Забезпечення в межах визначених  законодавством  прав членів територіальної громади селищної ради в сфері культури та туризму шляхом виконання державних, обласних та місцевих програм; збереження та популяризації національного і культурного надбання; створення конкурентоспроможного мистецького середовища задля розвитку культурного та туристичного простору селищної ради та надання якісних послуг через мережу закладів та комунальних підприємств різних форм власності.

2.3. Забезпечення реалізації державної політики щодо протидії торгівлі людьми; у сфері фізичної культури та спорту; з питань поліпшення становища сімей, у тому числі попередження насильства в сім'ї; у сфері забезпечення рівних прав і можливостей чоловіків та жінок; щодо протидії торгівлі людьми; з питань оздоровлення та відпочинку дітей; з питань молоді.

  1. Основні завдання, функції та права Управління

3.1. Для досягнення мети Управління вирішує наступні завдання:

3.1.1. Здійснює реалізацію державної політики та політики селищної ради в сферах освіти, культури та туризму, фізичної культури, сім’ї, молоді та спорту. Реалізує пріоритети державної політики та повноваження органів місцевого самоврядування у сфері культури та туризму.

3.1.2. Створює рівні та доступні умови для здобуття громадянами дошкільної, повної загальної середньої та позашкільної освіти, забезпечує соціальний захист учасників освітнього процесу, надає населенню якісні послуги в сфері фізичної культури і спорту.

3.1.3. Сприяє матеріально-технічному та фінансовому забезпеченню закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти та закладів фізкультурно-спортивної спрямованості.

3.1.4. Забезпечує популяризацію фізичної культури та спорту,  здорового способу життя та співпрацю з громадськими, відомчими, приватними організаціями та закладами фізкультурно-спортивної спрямованості у вирішенні завдань популяризації здорового способу життя та створенні передумов для занять  фізичною культурою і спортом мешканців громади.

3.1.5. Забезпечує розвиток напрямів фізичної культури і спорту та створення умов для зайняття фізкультурою та спортом максимально широкого кола мешканців громади.

3.1.6. Забезпечує розвиток мережі комунальних закладів та координує діяльність підвідомчих організацій, які забезпечують умови для занять  фізичною культурою та спортом.

3.1.7. Готує проекти розпорядчих актів селищної  ради, її виконавчих органів і селищного голови, в тому числі нормативного характеру, які стосуються питань освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту.

3.1.8. Розробляє пропозиції щодо розвитку та оптимізації  мережі закладів освіти та закладів культури.

3.1.9. Забезпечує розвиток освітнього (інтелектуального), творчого (мистецького), наукового та науково-технічного  потенціалу з урахуванням  національно-культурних, соціально-економічних, екологічних,  демографічних та інших особливостей регіону.

3.1.10. Здійснює управління закладами освіти та закладами культури, що є комунальною власністю  і перебувають у безпосередньому підпорядкуванні.

3.1.11. Забезпечує у  межах своїх повноважень розвиток різних форм позашкільної освіти, розроблення програм розвитку позашкільної освіти, спрямованих на творчий розвиток особистості, виявлення  та підтримку  обдарованих дітей, талановитої молоді, здійснення навчально-методичного керівництва із зазначених питань.

3.1.12.  Організовує оздоровлення, відпочинок і дозвілля дітей та молоді.

3.1.13. Здійснює заходи щодо створення умов для відродження розвитку культури української нації, культурної самобутності корінних народів і національних меншин України, всіх видів мистецтва, самодіяльної творчості, художніх промислів та ремесел.

3.1.14.  Реалізує повноваження органів виконавчої влади у сфері збереження та використання культурної спадщини.

3.1.15. Здійснює розгляд звернень громадян та прийом громадян з питань, що відносяться до компетенції Управління.

3.1.16. Забезпечує доступність всіх видів культурних послуг і культурної діяльності для кожного мешканця Козелецької селищної ради.

3.1.17. Розробляє та здійснює заходи, спрямовані на пропагування сімейних цінностей, підвищення рівня правової обізнаності батьків і дітей, забезпечення соціального і правового захисту сімей;

3.1.18. Організовує заходи для утвердження здорового способу життя в дитячому та молодіжному середовищах, проводить інформаційно-просвітницьку роботу з протидії соціально небезпечних хвороб серед дітей та молоді.

3.1.19. Надає в межах своїх повноважень сім'ям, підприємствам, установам та організаціям, об'єднанням громадян та окремим громадянам методичну допомогу з питань запобігання насильству в сім'ї та насильства за ознакою статі;

3.1.20.Координує в межах своїх повноважень здійснення заходів, спрямованих на організацію патріотичного виховання, оздоровлення, відпочинку та дозвілля дітей і молоді.

3.1.21. Здійснює збір та підготовку документів щодо встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми;

3.1.22. Сприяє волонтерським організаціям та окремим волонтерам у наданні допомоги соціально незахищеним громадянам;

3.1.23. Здійснює інші повноваження, покладені на Управління  відповідно до чинного законодавства.

         3.2. При здійсненні повноважень Управління  зобов’язане:

3.2.1. Забезпечити дотримання конституційних прав та свобод людини і громадянина, які закріплені в Конституції та законодавстві України.

3.2.2. Забезпечити виконання вимог діючого законодавства України щодо конфіденційності інформації відносно особи.

3.2.3. Не допускати в своїй діяльності порушень вимог антикорупційного законодавства.

3.3. Відповідно до покладених на нього завдань Управління  реалізує наступні функції :

3.3.1. Забезпечує в межах визначених законодавством прав громадян Козелецької селищної ради в сферах освіти, фізичної культури та спорту, культури та туризму шляхом виконання відповідних державних і місцевих програм, надання населенню якісних послуг через мережу комунальних установ, закладів освіти та закладів культури.

3.3.2. Контролює дотримання закладами освіти усіх типів і форм власності законодавства у сфері освіти, державних вимог щодо змісту, рівня і обсягу освітніх послуг відповідно до рівня і профілю навчання.

3.3.3. Забезпечує виконання конституційних вимог щодо обов’язковості здобуття дітьми і підлітками громади повної загальної середньої освіти та залучення дітей до дошкільної освіти.

3.3.4. Забезпечує в межах своїх повноважень виконання Конституції України щодо функціонування української мови як державної в закладах освіти.

3.3.5. Сприяє задоволенню освітніх запитів представників національних меншин; надає можливість навчатись рідною мовою чи вивчати рідну мову в державних та комунальних навчальних закладах.

3.3.6. Сприяє організації та реалізації варіативної складової змісту загальної середньої освіти.

3.3.7. Забезпечує формування календарних планів спортивних та фізкультурно-оздоровчих заходів відповідно до календарного плану спортивно-масових заходів управління з питань фізичної культури і спорту обласної державної адміністрації.

3.3.8. Організовує та проводить фізкультурно-спортивні заходи серед широких верств населення, в тому числі заходи, спрямовані на покращення фізичного виховання дітей i молоді.

3.3.9. Спільно із фінансовим управлінням Козелецької селищної ради розробляє i подає на розгляд селищної ради пропозиції до проектів фінансування та матеріально-технічного забезпечення виконання програм i здійснення заходів, спрямованих на розвиток освіти, фізичної культури та спорту, культури та туризму.

3.3.10. Подає в установленому порядку статистичну звітність про стан і розвиток освіти, фізичної культури та спорту в громаді; організовує з цією метою збирання та опрацювання інформації і формування банку даних.

3.3.11. Забезпечує виконання рішень селищної ради, виконавчого комітету, розпоряджень селищного голови з питань, що віднесені до компетенції Управління.

3.3.12. Аналізує стан освіти, фізичної культури та спорту, культури та туризму в селищі та селах громади, прогнозує розвиток дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти, сприяє оптимізації мережі відповідних навчальних закладів незалежно від типів і форм власності згідно з освітніми потребами громадян; розробляє та організовує виконання програм з питань, що віднесені до компетенції Управління.

3.3.13. Визначає потребу в навчальних закладах усіх типів та подає пропозиції до виконавчого комітету селищної ради щодо удосконалення їх мережі відповідно до соціально-економічних і культурно-освітніх потреб громади за наявності необхідної матеріально-технічної, науково-методичної бази, педагогічних кадрів.

3.3.14. Вивчає потребу, організовує навчання (у тому числі – й індивідуальне)  дітей з особливими освітніми потребами та виховання їх у закладах загальної середньої освіти та спеціальних навчальних закладах, сприяє повноцінній інтеграції у освітній процес дітей з обмеженими фізичними можливостями, в тому числі через розвиток інклюзивних форм навчання.

3.3.15. Вивчає потребу та вносить пропозиції до виконавчого комітету селищної ради щодо утворення вечірніх (змінних) шкіл, класів, груп з очною та заочною формами навчання при закладах загальної середньої освіти, створює належні умови для складання державної підсумкової атестації екстерном.

3.3.16. Вносить пропозиції до селищної ради про відкриття профільних класів, гімназій, ліцеїв, колегіумів, навчально-виховних комплексів, навчально-виховних об’єднань, спеціалізованих шкіл (шкіл-інтернатів), міжшкільних навчально-виробничих комбінатів, центрів дитячої та юнацької творчості, допризовної підготовки тощо, сприяє їх матеріальній підтримці.

3.3.17. Вивчає потребу щодо створення додаткових можливостей для повноцінного і здорового розвитку та творчої самореалізації дітей, забезпечує постійне оновлення мережі гуртків та закладів позашкільної освіти, спортивних секцій, координує роботу навчальних закладів, сім’ї та громадськості, пов’язаної з навчанням та вихованням, оздоровленням дітей, організацією їх дозвілля.

3.3.18. Сприяє та здійснює контроль за організацією харчування дітей у закладах освіти за рахунок бюджетних та залучених коштів.

3.3.19. Вносить пропозиції щодо організації безоплатного медичного обслуговування дітей та учнів у закладах освіти, здійснення оздоровчих заходів.

3.3.20. Забезпечує організацію роботи з фізичного виховання, фізкультурно-оздоровчої та спортивної роботи в закладах дошкільної освіти, закладах загальної середньої освіти, закладах позашкільної освіти  спортивного профілю.

3.3.21. Координує роботу, пов’язану із здійсненням у навчальних закладах професійної орієнтації учнів та їх підготовки до дорослого життя.

3.3.22. Сприяє розширенню діяльності дитячих та молодіжних організацій, творчих об’єднань, товариств.

3.3.23. Сприяє органам опіки і піклування у виявленні дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування; вживає заходів щодо захисту особистих і майнових прав даної категорії дітей.

3.3.24. Співпрацює з відповідним підрозділом органів внутрішніх справ та соціальної служби у запобіганні  дитячій бездоглядності та попередженні вчинення правопорушень серед неповнолітніх у закладах освіти, насильства у сім’ї, учнівському колективі.

3.3.25. Координує роботу методистів та керівників навчальних закладів спрямовану на науково-методичне забезпечення системи дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти, організацію методичної роботи, підвищення кваліфікації, професійного рівня педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти, дошкільної освіти, позашкільної освіти  та інших закладів, що належать до сфери його управління.

3.3.26. Впроваджує навчальні плани і програми, затверджені Міністерством освіти і науки України; затверджує робочі навчальні плани закладів загальної середньої освіти, погоджує річні плани роботи дошкільних та позашкільних закладів освіти, закладів культури; вносить пропозиції щодо застосування експериментальних навчальних планів і програм.

3.3.27. Забезпечує виявлення та розвиток здібностей обдарованих дітей, організовує їх навчання, проводить в установленому порядку конкурси, олімпіади, турніри та інші змагання серед учнів.

3.3.28. Формує замовлення на видання підручників, навчально-методичних посібників та іншої навчально-методичної літератури, навчальних програм, бланків документів про освіту, забезпечує ними заклади освіти.

3.3.29. Забезпечує участь дітей та молоді у Всеукраїнських олімпіадах чемпіонатах, кубках, конкурсах, турнірах,  фестивалях, змаганнях, літніх школах і таборах.

3.3.30. Аналізує стан та тенденції культурного розвитку у межах території Козелецької селищної ради та вживає заходів щодо усунення недоліків.

3.3.31. Бере участь у підготовці пропозицій до проектів програм культурного, туристичного розвитку Козелецької селищної ради та з питань охорони культурної спадщини.

3.3.32. Організовує проведення засідань, координаційних рад, комітетів та інших заходів з питань, які належать до компетенції Управління.

3.3.33. Сприяє формуванню репертуару мистецьких колективів закладів культури Козелецької селищної ради, збереженню культурної спадщини.

3.3.34. Здійснює загальне керівництво структурними підрозділами Управління у разі їх створення.

3.3.35. Сприяє наданню педагогічним працівникам, працівникам культури державних гарантій, передбачених законодавством, вживає заходів до соціального захисту учасників освітнього процесу.

3.3.36. Організовує роботу щодо підвищення кваліфікації педагогічних працівників відповідно чинного законодавства.

3.3.37. Розглядає та вносить в установленому порядку пропозиції щодо  відзначення працівників освіти, культури, молоді та спорту, працівників управління та його структурних підрозділів; запроваджує інші форми морального та матеріального стимулювання їх праці.

3.3.38. Здійснює координаційну роботу закладів та установ освіти, молоді та спорту, закладів культури,  що належать до комунальної власності селищної ради, готує пропозиції та заходи щодо ефективності їх роботи відповідно до компетенції Управління.

3.3.39. Організовує підготовку закладів освіти, закладів культури та інших закладів, що перебувають у його управлінні до початку нового навчального року, роботи в осінньо-зимовий період тощо, проведення поточного та капітального ремонту приміщень.

3.3.40. Забезпечує у межах своїх повноважень виконання завдань мобілізаційної підготовки, цивільного захисту населення, дотримання правил техніки безпеки, протипожежної безпеки і санітарного режиму, вимог законодавства з  охорони праці в закладах освіти, надає практичну допомогу у проведенні відповідної роботи, співпрацює з даних питань із відповідними структурними підрозділами та іншими установами.

3.3.41. Вносить пропозиції фінансовому управлінню Козелецької селищної ради щодо фінансування закладів освіти та закладів культури, закладів спортивного спрямування, які перебувають у сфері його управління.

3.4. Управління має право:

3.4.1. Залучати до розроблення місцевих програм розвитку освіти, фізичної культури та спорту, культури та туризму, до розгляду питань, що належать до його компетенції, а також для розробки і здійснення заходів, які проводяться управлінням, педагогічних, науково-педагогічних працівників, працівників освіти, культури, спортсменів та інших спеціалістів.

3.4.2. Брати участь в утворенні і ліквідації закладів та установ освіти, інших закладів, що перебувають в його управлінні.

3.4.3. Скликати конференції педагогічних працівників та працівників культури, проводити семінари, наради керівників закладів культури, закладів та установ освіти, інших закладів з питань, що належать до його компетенції.

3.4.4. Виступати організатором фестивалів, конкурсів, художніх виставок-продажів, творчих обмінів тощо у галузі культури, мистецтва і туризму.

3.4.5. Погоджувати при затвердженні та реєстрації у встановленому порядку статути, положення закладів освіти та закладів культури і туризму, інших закладів, підпорядкованих Управлінню відповідно чинного законодавства.

3.4.6. Вносити пропозиції щодо фінансування закладів культури,  закладів та установ освіти, закладів спортивного спрямування, інших закладів підпорядкованих Управлінню, брати безпосередню участь у формуванні бюджету  галузі громади.

3.4.7. Зупиняти (скасовувати) у межах своєї компетенції дію наказів і розпоряджень керівників закладів освіти, закладів культури тощо якщо вони суперечать законодавству або видані з перевищенням їх повноважень.

3.4.8. Укладати в установленому порядку угоди про співробітництво, налагоджувати прямі зв’язки з закладами освіти, науковими установами та закладами культури  зарубіжних країн,  міжнародними організаціями, фондами за рішенням ради.

3.5. Управління під час виконання покладених на нього завдань взаємодіє з іншими структурними підрозділами селищної ради та виконавчої влади, підприємствами, установами та організаціями усіх форм власності, громадськими об’єднаннями.

  1. Структура Управління

4.1. Структура та чисельність Управління  затверджується рішенням сесії селищної ради.

Штатний розпис Управління затверджується селищним головою у межах структури та чисельності управління та фонду оплати праці працівників, затверджених рішенням селищної ради.

4.2. Заступник начальника Управління призначається на посаду за конкурсом і звільняється з посади розпорядженням селищного голови відповідно до Кодексу законів про працю України.

4.3. Працівники Управління, які є посадовими особами місцевого самоврядування призначаються за конкурсом наказом начальника управління, а звільняється відповідно до Кодексу законів про працю України.

4.4. Працівники Управління, які є непосадовими особами місцевого самоврядування призначаються та звільняються відповідно до Кодексу законів про працю України.

4.5. При Управлінні можуть створюватися ради керівників закладів освіти та закладів культури, інші громадські ради, комісії з числа учасників освітнього процесу, представників громадськості.

4.6. При Управлінні може створюватися колегія. Склад колегії затверджується наказом начальника Управління за погодженням із селищним головою.

4.7. Для забезпечення виконання своїх функцій при Управлінні можуть створюватися структурні підрозділи відповідно до діючого законодавства.

  1. Керівництво Управління

5.1. Управління очолює начальник, який призначається на посаду за конкурсом і звільняється з посади відповідно до Кодексу законів про працю України.

Начальник управління повинен мати повну вищу освіту відповідного  професійного спрямування за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра, спеціаліста. Стаж роботи за фахом на службі в органах місцевого самоврядування та/або на державній службі на керівних посадах не менше 3 років, або стаж роботи за фахом на керівних посадах у відповідних сферах управління не менше 5 років.

5.2. Начальник Управління:

5.2.1. Здійснює керівництво діяльністю Управління.

5.2.2. Несе персональну відповідальність за невиконання або неналежне виконання покладених на нього завдань, реалізацію його повноважень, дотримання трудової дисципліни.

5.2.3. Видає в межах своєї компетенції накази, контролює їх виконання.

5.2.4. Затверджує посадові інструкції працівників Управління та визначає ступінь їх відповідальності.

5.2.5. Призначає на посаду та звільняє з посади працівників і керівників структурних підрозділів Управління.

5.2.6. Призначає керівників закладів загальної середньої освіти за результатами конкурсного відбору, призначає керівників дошкільних та позашкільних навчальних закладів  освітньої галузі відповідно до діючого законодавства за погодженням Козелецьким селищним головою.  Вносить подання селищному голові щодо кандидатур керівників інших установ та закладів, що належать до сфери його управління відповідно чинного законодавства. 

5.2.7. Вносить пропозиції щодо розгляду на засіданнях виконкому питань, що належать до компетенції Управління, розробляє проекти відповідних рішень виконавчого комітету та селищної ради.

5.2.8. Спрямовує і координує діяльність підпорядкованих закладів освіти та культури.

5.2.9. Подає пропозиції до кошторису  та штатного розпису  Управління в межах визначеної граничної чисельності, фонду оплати праці та потреби на його утримання.

5.2.10. Розпоряджається коштами у межах кошторису Управління затвердженого селищним  головою.

5.2.11. Проводить особистий прийом громадян з питань, що належать до повно­важень Управління.

5.2.12. Забезпечує доступ до публічної інформації яка є у володінні Управління відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації»

5.2.13. Забезпечує дотримання працівниками Управління правил внутрішнього трудового розпорядку  та виконавської дисципліни.

5.2.14. Забезпечує  в межах своїх  повноважень збереження інформації з обмеженим доступом.

5.2.15. Здійснює інші повноваження, покладені на нього відповідно до діючого законодавства.

5.3. Працівники Управління діють в межах повноважень, визначених посадовими інструкціями, що затверджуються начальником Управління.

  

  1. Фінансування діяльності Управління

6.1 Управління фінансується за рахунок коштів бюджету Козелецької селищної ради, які виділені на його утримання.

6.2. Джерелами фінансування Управління є: кошти бюджету громади; інші кошти, передані Управлінню згідно з чинним законодавством.

6.3. Для створення умов та забезпечення роботи Управління має право на придбання, оренду необхідного обладнання та інших матеріальних ресурсів, має право користуватися послугами підприємств, установ та організацій або фізичних осіб.

6.4. Бухгалтерський облік Управління, установ та  закладів які перебувають у його підпорядкуванні здійснює відділ бухгалтерського обліку та звітності Козелецької селищної ради.

  1. Заключні положення

7.1 Ліквідація і реорганізація Управління здійснюється за рішенням сесії Козелецької селищної ради у встановленому законодавством порядку.

7.2 Зміни і доповнення до цього Положення вносяться рішенням сесії Козелецької селищної ради.

Анонси і оголошення

Голосування

Чи сподобався Вам сайт

Дуже сподобався - 73%
Так собі - 11%
Не сподобався - 16%

Всього голосів: 163
The voting for this poll has ended on: грудня 20, 2017

Офіційний сайт © 2024 Козелецька селищна рада Всі права захищено.